Men Like Gods

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Men Like Gods
MenLikeGodsHGWells.jpg
Forfatter(e)Herbert George Wells
SpråkEngelsk
SjangerScience fiction-roman, fantasyroman
Utgitt1923
ForlagCassell & Co

Men Like Gods er en roman skrevet av den engelske forfatteren Herbert George Wells, og ble publisert i 1923. Forfatteren har karakterisert boken som «samfunns-science fiction», som tar for seg Utopia lokalisert i et parallelt univers.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til sommeren 1921. Hovedpersonen er Mr. Barnstaple, en journalist som arbeider i London og er bosatt i Sydenham. Han bestemmer seg for å reise på en lenge etterlengtet ferie, men oppdager at planene hans har blitt ødelagt fordi hans egen bil og to andre kjøretøy ved et uhell har blir fraktet med sine passasjerer til "en annen verden" som "jord-boerne" kaller for Utopia. Dette området ligger omtrent 3 000 år foran menneskeheten i deres utvikling. For de 200 000 000 innbyggerne kalt "utopiere" som bor i denne verden er "Forvirringsdager" en fjern periode fra historie-bøker, men deres fortid ligner menneskeheten og skiller seg bare ut i tilfeldige detaljer: Deres Kristus døde for eksempel på et hjul, ikke på et kors.

Utopia mangler noen vanlig regjering, men fungerer som et vellykket anarki. "Utdannelsen vår er vår regjering" uttaler en utopier som heter Lion. All religion, akkurat som politikk, har også dødd bort. Men avansert vitenskapelig forskning blomstrer. Livet i Utopia kontrolleres av "The Five Principles of Liberty" som handler om privatliv, fri bevegelse, ubegrenset kunnskap, sannferdighet og fri diskusjon (som tillater all kritikk) "Men Like Gods" ble delt inn i tre bøker.

Detaljer om livet i Utopia blir hovedsakelig gitt i bok I og III. Men i bok II blir jordboerne plassert i karantene på en steinete klippe etter at infeksjoner de har brakt med seg, forårsaker en epidemi i Utopia. I denne karantenen begynner de å planlegge erobringen av Utopia, til tross for Mr. Barnstaples protester. Han forråder de andre menneskene når de andre forsøker å ta to utopiere som gissel. I bok III lengter Mr. Barnstaple etter å bli værende i Utopia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ H.G. Wells, Seven Famous Novels (New York: Alfred A. Knopf, 1934), side X.
P literature.svgDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.