Melchior Miguel Carneiro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Melchior Miguel Carneiro Leitão (født 24. april 1543 i Coimbra i Portugal, død 19. august 1583 i Macao i Kina) var den første katolske biskop i Macao på Sørkinakysten, mellom 1576 til 1581. Han tilhørte jesuittordenen.

Egentlig var han utsett for misjonen i Etiopia, og ble i 1555 utnevnt til titulærbiskop av Nikea med det for øye å tre inn i fremtiden som etterfølger av patriarken av Etiopia. Men dette ble det ikke noe av; så han tok opp residens i Goa i India. Det var mens han bodde der at pave Pius V utnevnte han til biskop for Japan og Kina. Han begav seg dermed til portugisernes nye holdepunkt i Kina, Macao, og ankom der i 1568.

Samme år dro han inn til Kanton for om mulig å hjelpe en ung bonse (buddhistmunk) som etter sin konversjon til katolisismen var blitt slått, lagt i lenker og fengslet. Msgr. Carneiro, som egentlig hadde fått passerseddel med fritt leide, holdt på å lide samme skjebne. Han klarte til slutt å få en overordnet mandarin til å frigi den unge mannen som så kunne bli med tilbake til Macao.

I Macao grunnla han Santa Casa de Misericórdia, St. Rafaelshospitalet og leprosariet San Lázaro.

Etter at han i 1581 fikk en etterfølger som biskop av Macao, trakk han seg tilbake der og døde den 19. august 1583. Han ble gravlagt i St. Paulskirken.


Forgjenger:
 ingen 
Første biskop av Macao
Etterfølger:
 Leonardo Fernandes de Sá 

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over kinamisjonærer tilhørende jesuittordenen