Melchior Miguel Carneiro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Melchior Miguel Carneiro
D. Belchior Carniero Leitão em Macau (cropped).jpg
Født1516
Coimbra
Død19. august 1583
Portuguese Macau
Utdannet ved Universitetet i Coimbra
Beskjeftigelse Prest
Nasjonalitet Portugal
Livssyn Katolisisme

Melchior Miguel Carneiro Leitão (født 1516 i Coimbra i Portugal, død 19. august 1583 i Macao i Kina) var den første katolske biskop i Macao på Sørkinakysten, mellom 1576 til 1581. Han tilhørte jesuittordenen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Melchior Miguel Carneiro trådte inn i jesuittordenen den 25. april 1543. Hen ble i 1551 utnevnt til den første rektor for kollegiet i Évora, og kort etter overført til rektoratet for kollegiet i Lisboa. I 1553, da pater Simão Rodrigues, ordenens første provinsial i Portugal, ble kalt til Roma for å svare på anklager som var blitt rettet mot hans styremåte, utså visitatoren, Nadal, Carneiro til en ledsager for ham.

Misjonær[rediger | rediger kilde]

Egentlig ble han deretter utsett for misjonen i Etiopia, og ble i 1555 utnevnt til titulærbiskop av Nikea med det for øye å tre inn i fremtiden som etterfølger av patriarken av Etiopia. Men dette ble det ikke noe av; så han tok opp residens i Goa i India.

Det var mens han bodde der at pave Pius V utnevnte han til biskop for Japan og Kina. Han begav seg dermed til portugisernes nye holdepunkt i Kina, Macao, og ankom der i 1568.

Samme år dro han inn til Kanton for om mulig å hjelpe en ung bonse (buddhistmunk) som etter sin konversjon til katolisismen var blitt slått, lagt i lenker og fengslet. Msgr. Carneiro, som egentlig hadde fått passerseddel med fritt leide, holdt på å lide samme skjebne. Han klarte til slutt å få en overordnet mandarin til å frigi den unge mannen som så kunne bli med tilbake til Macao.

I Macao grunnla han Santa Casa de Misericórdia, St. Rafaelshospitalet og leprosariet San Lázaro.

Etter at han i 1581 fikk en etterfølger som biskop av Macao, trakk han seg tilbake der og døde den 19. august 1583. Han ble gravlagt i St. Paulskirken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ángel Santos Hernández (2001). Jesuitas y obispados: Los jesuitas obispos misioneros y los obispos jesuitas de la extinción, vol. 2. Universidad Pontificia Comillas, Madrid. ISBN 84-89708-99-1.

Se også[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 ingen 
Første biskop av Macao
Etterfølger:
 Leonardo Fernandes de Sá