Melchior Miguel Carneiro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Melchior Miguel Carneiro
D. Belchior Carniero Leitão em Macau (cropped).jpg
Født 1516
Coimbra
Død 19. august 1583
Portuguese Macau
Yrke Prest
Nasjonalitet Portugal
Livssyn Katolisisme

Melchior Miguel Carneiro Leitão (født 1516 i Coimbra i Portugal, død 19. august 1583 i Macao i Kina) var den første katolske biskop i Macao på Sørkinakysten, mellom 1576 til 1581. Han tilhørte jesuittordenen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Melchior Miguel Carneiro trådte inn i jesuittordenen den 25. april 1543. Hen ble i 1551 utnevnt til den første rektor for kollegiet i Évora, og kort etter overført til rektoratet for kollegiet i Lisboa. I 1553, da pater Simão Rodrigues, ordenens første provinsial i Portugal, ble kalt til Roma for å svare på anklager som var blitt rettet mot hans styremåte, utså visitatoren, Nadal, Carneiro til en ledsager for ham.

Misjonær[rediger | rediger kilde]

Egentlig ble han deretter utsett for misjonen i Etiopia, og ble i 1555 utnevnt til titulærbiskop av Nikea med det for øye å tre inn i fremtiden som etterfølger av patriarken av Etiopia. Men dette ble det ikke noe av; så han tok opp residens i Goa i India.

Det var mens han bodde der at pave Pius V utnevnte han til biskop for Japan og Kina. Han begav seg dermed til portugisernes nye holdepunkt i Kina, Macao, og ankom der i 1568.

Samme år dro han inn til Kanton for om mulig å hjelpe en ung bonse (buddhistmunk) som etter sin konversjon til katolisismen var blitt slått, lagt i lenker og fengslet. Msgr. Carneiro, som egentlig hadde fått passerseddel med fritt leide, holdt på å lide samme skjebne. Han klarte til slutt å få en overordnet mandarin til å frigi den unge mannen som så kunne bli med tilbake til Macao.

I Macao grunnla han Santa Casa de Misericórdia, St. Rafaelshospitalet og leprosariet San Lázaro.

Etter at han i 1581 fikk en etterfølger som biskop av Macao, trakk han seg tilbake der og døde den 19. august 1583. Han ble gravlagt i St. Paulskirken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ángel Santos Hernández (2001). Jesuitas y obispados: Los jesuitas obispos misioneros y los obispos jesuitas de la extinción, vol. 2. Universidad Pontificia Comillas, Madrid. ISBN 84-89708-99-1.

Se også[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 ingen 
Første biskop av Macao
Etterfølger:
 Leonardo Fernandes de Sá