Meher Baba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Meher Baba
Baba 41.jpg
Meher Baba i 1941
Født25. februar 1894
PuneRediger på Wikidata
Død31. januar 1969 74 år
MeherazadRediger på Wikidata
Utdannet ved Deccan College Post-Graduate and Research InstituteRediger på Wikidata
Beskjeftigelse TeologRediger på Wikidata
Nasjonalitet Britisk India (–1947), India (1950–), Unionen India (19471950)Rediger på Wikidata
Æra20. århundre
RegionØstlig filosofi
HovedinteresserReligion, metafysikk, estetikk, etikk
Påvirket avHazrat Babajan, Upasni Maharaj

Meher Baba (devanāgarī: महर बाबा ), opprinnelig Merwan Irani, (født 25. februar 1894 i Pune i India, død 31. januar 1969 i Meherazad i India) var en indisk filosof av persisk avstamning.

Familiens åndelige bakgrunn var fra zoroastrisme. Han var en såkalt åndelig mester, og i 1954, da han var 60 år, erklærte han at han var avatar for sin tid.

Den 16 år gamle Merwan Irani

Merwan Irani fikk sin skolegang på blant andre den jesuittiske skolen St. Vincent's High School og deretter på Deccan College i Pune, det siste et av de eldste og mest tradisjonsrike universitetene i India. På skolen skilte han seg ikke noe spesielt ut fra de andre elevene og viste ingen særlig interesse for åndelig spørsmål.

Først i 19-årsalderen, etter å ha møtt den gamle muslimske hellige kvinnen Hazrat Babajan fattet han åndelige interesser. I 1915, da han var 22 år, ble han oppfattet for å være «Parvardigar» innen sufismen av den indiske fakiren Sai Baba of Shirdi. Han fikk også åndelig veiledning av tre andre åndelige mestere, blant andre Upasni Maharaj, som han sa hadde vist ham hans åndelige identitet som «den gamle» i 1921.

Gjennom det meste av sitt voksne liv levde Baba i stille kontemplasjon, og fra 1925 snakket han ikke med omverdenen. I stedet kommuniserte han en periode gjennom en tavle, senere gjennom sine egne former for tegnspråk.

Babas lære fokuserte på kjærlighet til andre og at veien til «virkelig lykke går gjennom å gjøre andre lykkelige». Han viste sine følgere at den beste veien går gjennom å elske Gud og alltid elske din neste. Han ønsket ikke å endre folks religiøse oppfatninger og stiftet heller ingen egen religion. Derfor hadde han elever som bekjente seg til zoroastrisme, kristendom, jødedom, hinduisme, islam, sufisme, buddhisme og sikhisme. Blant hans følgere var det også ateister og agnostikere som ikke nødvendigvis trodde på Gud, men som var tiltrukket av enkelheten i hans lære om hvordan leve et ærlig liv fylt med kjærlighet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]