Megalostomis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Megalostomis
Megalostomis pyropyga
Megalostomis pyropyga
Vitenskapelig(e)
navn
:
Megalostomis
Chevrolat, 1837
Norsk(e) navn: Maurbladbiller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bladbiller
Tribus: Maurbladbiller
Antall arter: 43
Habitat: på land
Utbredelse: Amerika
Delgrupper:
  • se tekst i artikkel

Megalostomis er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, avlange, sylindriske, blanke bladbiller. Det er noe forskjell mellom kjønnene, hannen har større hode, lengre bein, kortere dekkvinger og et mer avlangt pronotum enn hunnen. Hodet er stort og bredt, antennene tynne og forholdsvis korte, noe sagtakkede. Pronotum er rundet, mye bredere enn langt. Dekkvingene er jevnbrede. Beina er middels lange og kraftige, hos hannene er forbeina noe forlengede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Maurbladbiller skiller seg fra de fleste bladbiller ved at larvene ikke er planteetere, men derimot lever i maurtuer, der de spiser matrester men trolig også kan forgripe seg på maurlarvene. De voksne billene er bladetere som bladbiller flest, og spiser gjerne på planter.

Hunnen legger eggene sine nær en maurtue, den kan også sitte i en busk over turen og slippe eggene ned på den. Eggene er beskyttet av en hard skorpe, og blir båret inn i tua av maurene. Når larven klekkes, beholder den denne skorpen som beskyttelse, og bygger på den med sandkorn og sekreter etter som den vokser, den unngår slik maurenes angrep.

Maurbladbiller tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Larveutviklingen tar to år eller mer. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Maurbladbillene har tradisjonelt vært en del av hettebladbillene (Cryptocephalinae), da som delgruppen (stammen) Clytrini. Men er nå skilt ut som en egen underfamilie. Listen er ufullstendig.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Agrain, F.A. (2013) A taxonomic review of the genus Megalostomis Chevrolat (Coleoptera, Cryptocephalinae, Chrysomelidae). Zootaxa 3748: 1-109. [1]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]