Med en enkel tulipan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Med en enkel tulipan» er en svensk sang med melodi av Jules Sylvain (som egentlig het Axel Stig Hansson) og tekst av Sven Paddock. Den ble opprinnelig spilt inn på plate av Bo Hallman i 1938.

Harry Brandelius, sang m. Waldimirs orkester spilte den inn i Stockholm 4. mars 1938. Sangen ble utgitt på 78-platene His Master's Voice X 6032 (i Sverige), på Zonophone JM 4 og på His Master's Voice A.L. 3191 (i Norge).

Sangen handler om at istedenfor å kjøpe dyre smykker og liknende på fødselsdager så rekker det kun med en enkel tulipan. Melodien blir også brukt til «Jag är en liten undulat».

Norsk innspilling[rediger | rediger kilde]

«Jeg har den äran»
AlbumSverige Hurtbuller i hvit saus
Artist, bandNorge Øystein Sunde
Utgitthøsten 1975
InnspiltRosenborg Studios, august 1975[1]
SjangerVals, Humor
Lengde0.50
PlateselskapPhonogram Philips
Låtskriver(e)Jules Sylvain/Sven Paddock/
n.t. Øystein Sunde
Produsent(er)Øystein Sunde, Mikkel Aas

«Jeg har den äran» av Øystein Sunde[rediger | rediger kilde]

Øystein Sunde ga ut en norsk coverversjon med tittelen «Jeg har den äran». En studioversjon ble utgitt høsten 1975 på Sundes musikkalbum Hurtbuller i hvit saus (Philips 6317 035) i Sverige (albumet ble raskt inndratt etter utgivelsen).[2]

Ifølge omslaget til Visfestivalen i Västervik 1975 (hvor det er inkludert en konsertversjon av Sunde) samt plateetiketten til Hurtbuller i hvit saus, er det Sunde selv som har skrevet den norske teksten. Ifølge CD-heftet til Øystein Sundes 40 beste, bærer sangen tittelen «Kremasjonsvise» med tekst av Bjørn Morisse.

Sundes versjon er en makaber skildring om hvordan et lik opplever det å være i et krematorium. Sundes måte å synge på, skaper allikevel en komisk effekt. Kompet består av akustiske gitar og et trekkspill. Sunde brukte Alf Blyverket på sangene «Piken fra konfeksjonsfabrikken» og «Sjømannen og vannsenga», så det er en mulighet for at Blyverket spilte på denne sangen også.

Sunde var en av gjestene i underholdningsprogrammet Beat for beat den 2. februar 2001.[3] Sunde begynte å synge litt på «Jeg har den äran», men brøt av for å advare programleder Ivar Dyrhaug om at teksten var alt for makaber. Dyrhaug ville høre den allikevel, men Sundes lagspiller Kari Svendsen la ned veto på en humoristisk måte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hurtbuller i hvit saus – informasjon på omslaget
  2. ^ Sunde, Øystein (1997) Du må'kke komme her og komme her. Ex Libris Forlag AS; Oslo. ISBN 82-7384-621-0 s. 127/133
  3. ^ VG – 2. februar 2001 side 54