Max Skladanowsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brødrene Skadanowsky på den første filmrullen

Max Skladanowsky (født 30. april 1863 i ortsteilen Niederschönhausen i bydelen Pankow, Berlin; død 30. november 1939 i Berlin) var en pioner i kinematografens utvikling.

Liv og karrière[rediger | rediger kilde]

Max Richard Skladanowsky ble i 1863 født som det fjerde barn til Carl Theodor Skladanowsky (1830–1897) og Luise Auguste Ernestine Skladanowsky. Etter skolen begynte han i 1877 sin utdannelse som fotograf og glassmaler, som igjen ledet til interesse for Laterna magica.

Max Skladanowsky begynte i 1879 å turnere i Europa med Laterna magica, sammen med sin far og sin eldre bror. Tidlig på 1890-tallet bygget han sammen med sin bror Emil, et filmkamera og i 1895 oppfant de fremviseren Bioskop. Bioskop var inspirert av Laterna magica-teknologien og benyttet 54 mm film. Dette gjorde det mulig å vise 16 bilder per sekund, noe som er tilstrekkelig til å skape illusjonen av bevegelse.

Med Bioskop viste han 1. november 1895 korte filmsekvenser for et betalende publikum. Dette var to måneder før brødrene Lumière og Skladanowsky gikk dermed inn i filmhistorien. Brødrenes patent på Bioskop fikk imidlertid mindre betydning for den videre utvikling av kinematografenes utvikling.[1]

Max Skladanowsky sto 16. april 1896 for den første filmfremvisning i Norge. Med sitt Bioskop viste han levende bilder i Christianias Cirkus Variete.

Minneverk[rediger | rediger kilde]

Den tyske regissøren Wim Wenders laget sammen med studenter på Hochschule für Film und Fernsehen in München (HFFM) i 1995 en filmhommage kalt Die Gebrüder Skladanowsky (brødrene Skladanowsky).

I september 2010 ble Skladanowsky æret med en stjerne på Boulevard der Stars i Berlin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SNL

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]