Max Immelmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Max Immelmann
FødtMax Franz Immelmann.
21. sep. 1890[1][2]Rediger på Wikidata
Dresden[3]
Død18. juni 1916[1][2]Rediger på Wikidata (25 år)
Sallaumines
BeskjeftigelseFlyger, militær Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Sachsen
UtmerkelserPour le Mérite
Albrechts-ordenen

Max Immelmann (født 21. september 1890 i Dresden, død 18. juni 1916) var et tysk flyveress under første verdenskrig. Kallenavn: Adler von Lille.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Han var født i Dresden. Etter å ha forlatt skolen sluttet han seg til Eisenbahnregiment Nr. 2 i 1911, i håp om å bli vervet som soldat. Han forlot armeen i mars 1912. I løpet av 1913 – 1914 studerte han mekaniske fag i Dredsen og returnerte til militærtjeneste som reserveoffiser ved utbruddet av første verdenskrig. Han ble flyttet til Eisenbahnregiment Nr. 1, men etter kort tid overført til det som da var det tyske flyvåpen.

Krigstjeneste[rediger | rediger kilde]

Da krigen startet ble Immelmann kalt til aktiv tjeneste, overført til Luftstreitkräfte og sent til Johannisthal Air Field for pilottrening i november 1914. Han ble først stasjonert i det nordlige Frankrike for å fly rekognoseringstokter, Den 3. juni ble han skutt ned av et fransk jagerfly. men klarte å manøvrere seg ned trygt utenfor de tyske linjer. Han fikk Jernkorset, fordi han hadde maktet å lande trygt uten vesentlige skader på flyet.

Immelmann ble en av de første tyske jagerflyvere og bygget raskt opp en imponerende liste over seire. Han ble kjent som Ørnen fra Lille (Der Adler von Lille). Han vant sin første luftseier den 1. august 1915:

Som en hauk, jeg dukket--- og fyrte av mitt maskingevær. For et øyeblikk trodde jeg at jeg ville fly rett inn i hans fly. Jeg hadde fyrt av omtrent 60 skudd da mitt gevær satte seg fast. Det var en fortvilet situasjon for de fastlåste geværet krevde at jeg måtte bruke begge hender. Jeg måtte fly. fullstendig uten å holde i stikka.

Løytnant William Reid kjempet tilbake som en helt, fløy med sin ene hånd mens han holdt en pistol i den andre. Likevel, 450 skudd fra Immelmann hadde sin virkning. Reid fikk fire skudd i sin venstre arm, hans motor stoppet og forårsaket en crashlanding. Immelmann landet like ved, tok Reid til fange og gav ham førstehjelp.

Immelmann spøkte med stillingen som tidvis å være Tysklands ledende flyveress. Vekslet i stillingen med et annet ess; Oswald Boelcke. Han lå etter Boelcke da han noterte sin sjette seier, og den andre til å få Royal House Order of Hohenzollern for denne bedrift den 15. desember. Immelmann skjøt ned sitt syvende og hadde nå en ubestridt ledelse.

Immelmann var den første pilot til å få Pour le Mérite, Tysklands høyeste militære æresbevisning, han fikk denne den dagen han kunne notere seg for sin åttende nedskytning. En medalje som også ble kjent som Blue Max som en æresbevisning til Immelmann. Han fikk medaljen overbragt av Keiser Wilhelm II den 12. januar 1916. Oswald Boelcke fikk sin samtidig.

Boelcke scoret igjen, to dager senere. Immelmann ville følge ham i racet om å være det fremste flyveress i de neste fire måneder. De stod likt den 13. mars med elleve hver, for så å miste ledelsen den 19. Tok igjen ledelsen påskedag 23. april; 14 mot 13, og mistet det igjen for alltid 1. mai. Det var på denne tid, 25. april at Immelmann fikk en lærdom om de forbedringer som var gjort med britiske fly og den taktikk britiske jagerpiloter benyttet. Som det tyske ess han var, beskrev han sitt angrep mot to britiske Airco DH.2,

De arbeidet fantastisk sammen ... og sendte en serie på 11 skudd inn i mitt fly. Bensintanken, bardunene i skroget, understellet og propellen ble truffet. Det var langt fra noen hyggelig situasjon....

Den 31. mai fløy Immelmann, Max Ritter von Mulzer, og en annen tysk pilot og angrep en formasjon på syv britiske fly. Immelmann fløy en Fokker E.IV, og skjøt med det synkroniserte gevær gjennom propellen, men synkroniseringen fungerte ikke og han skjøt av tuppen på den ene propellbladet, noe som førte til ubalanse i motoren. Ristingen av den ubalanserte propellen rystet motoren løs fra sine fester enda før har rakk på slå av tenningen og foreta en nødlanding i glideflukt.

Immelmanns død[rediger | rediger kilde]

Immelmann døde når hans Fokker E.III havarerte ved Sallaumines i det nordlige Frankrike. Det er delte meninger om hvordan han ble skutt ned. Tyskerne hevder at ble truffet av sitt eget luftvern, mens britene hevder at han ble skutt ned av et britisk jagerfly.

Sent op kvelden den 18. juni 1916, ledet Immelmann en sveit på fire Fokker E.III Eindecker for å lete opp flere F.E.2b som fløy rekognosering over Sallaumines i det nordlige Frankrike. Britene hadde akkurat krysset frontlinjen nær Arrasi den hensikt å fotografere en tysk infanteristilling og artilleristillinger i området.

Senere samme kveld møtte han på ny britiske fly nær landsbyen. Han sendte en salve som øyeblikkelig drepte piloten på et av flyene. Dette var hans 17. seier. Piloten på det andre flyet han angrep og som Max Ritter von Mulzer skjøt ned få minutter senere, ble ført av sekondløytnant G.R. McCubbin med korporal J. H. Waller som skytter/observatør. De ble kreditert for å ha skutt Immelmann ned. På tysk side hadde mange sett Immelmann og var ikke overbevist om at han hadde blitt truffet av fiendtlig ild. Imidlertid fikk McCubbin Distinguished Service Order og Distinguished Service Medal, ble forfremmet og fikk æren for nedskytingen.

På tysk side ble det hevdet at tapet av Immelmann skyldes tysk antiluftskyts. Andre, deriblant hans bror, Hans Immelmann mente at flyets maskingevær som var synkronisert med propellen kunne ha sviktet, med katastrofale følger. Dette er ikke usannsynlig, da tidlige versjoner av mekanismen ofte sviktet på denne måten. Dette hadde jo hendt Immelmann to ganger tidligere, men han hadde da vært istand til å lande uten havarier.

Skade på propellen synes ikke å ha vært den primære årsak. Strukturelle feil på skroget kan ha forårsaket havariet. Andre observasjoner kunne bekrefte at fra 2 000 meter virket som halen løsnet fra Immelmanns Fokker, vingene løsnet og det som var igjen av skroget falt rett ned med den 25 år gamle oberstløytnant ombord til den sikre død. Hans legeme ble funnet av tyske soldater i det forvridde vraket. Immelmann fikk en statlig begravelse og ble gravlagt i sin hjemby Dredsen.

Dagens Luftwaffe har gitt en av sine skvadroner navnet "Immelmann Squadron" til hans ære.

Fokker Eindecker[rediger | rediger kilde]

Max Immelman i en Fokker Eindecker

Immelmann vil for alltid bli forbundet med Fokker Eindecker, Tysklands første jagerfly og det første som var bevæpnet med maskingevær som var synkronisert for å kunne skyte forover gjennom propellen. Sammen med Oswald Boelcke og andre piloter var Immelmann en av de viktigste som skapte det som ble kalt Fokkerbølgen som forårsaket så mange tap av britiske og franske flymannskaper gjennom 1915.

Immelmann turn[rediger | rediger kilde]

Av de mange flyveress fra første verdenskrig, både på engelsk, fransk og tysk side er det Immelmanns navn som huskes idag, snart hundre år senere fordi det har gitt navn til en flyakrobatisk øvelse som fremdeles praktiseres under flyoppvisninger; Immelmanns tørn, en flymanøver som består av en halv loop etterfulgt av en halv roll på toppen for så å havne på rett kjøl, kalles i dag for Immelmanns tørn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id immelmann-max, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]