Mat (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mat
Liqeni i Shkopetit-reservoaret i elva Mat.
LandAlbanias flagg Albania
Lengde115 km
Nedbørfelt2 441 km²
Middelvannføring103 /s
StartMat-distriktet i Albania
MunningAdriaterhavet
SideelverFan
Kart
Mat
41°38′12″N 19°34′17″Ø

Mat er navnet på en elv i det nordlige området av Albania. Den har sitt utspring i Mat-distriktet, som har fått navn etter elva.

Ulzësjøen

Omtrent 10 km etter at elven har passert byen Burrel renner den ut i et stort reservoar (Liqeni i Ulzës – «Ulzësjøen»), og senere gjennom et mindre reservoar (Liqeni i Shkopetit – «Shkopetsjøen»). Den største av disse ble bygd i 1957 av sovjetiske ingeniører og ble det første større vannverket i Albania. Etter at elva har passert disse reservoarene danner den et smalt gjel gjennom fjellrekken som ligger mellom Mat-distriktet og slettene ute ved kysten. På den andre siden møter den sin viktigste sideelv, Fan. Etter en total lengde på 115 km renner Mat ut i Drinbukta i Adriaterhavet mellom byene Lezhë og Laç.

Elva fører 103 m³/s, noe som gjør elva til den tredje største elva i Albania i henhold til vannføring, og den vokser seg særlig stor etter perioder med nedbør. Dette har også ført til flom på lavslettene. Etter at reservoarene ble bygd har man i større grad begrenset flommene.

I 1927 ble den 480 meter lange Zogubrua reist over elva. Brua ble bygd av tyske og sveitsiske ingeniører og ble en av de største byggverkene i Albania. Den ble av den grunn oppkalt etter kongen Ahmet Zogu, som regjerte landet på denne tiden. Det tok 50 år før neste bro ble bygd, og derfor ble Zogubrua stort sett kun kalt for «Matbrua». I senere tid har man rustet motorvegen som krysser Albania på langs og da ble en tredje bro på 650 meter bygd over elva.

I antikken var elva kjent som Mathis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]