Martin Christian Restorff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Martin Christian Restorff
Martin Christian Restorff.png
Født26. juni 1816
København
Død24. juli 1897 (81 år)
Tórshavn
Barn Andreas William Restorff
Beskjeftigelse Baker, konditor, kjøpmann
Nasjonalitet Færøyene, Danmark

Martin Christian Restorff (født 26. juni 1816 i København, død 24. juli 1897 i Tórshavn) var en dansk baker, konditor og kjøpmann.

Han var av tysk avstamning,[1] og var konditor i fødebyen København før han dro til Færøyene i 1848.[2] På Færøyene opprettet han et bakeri og konditori i Tórshavn. Restorff var tilhenger av frihandel, og da monopolhandelen ble opphevet på Færøyene i 1856, opprettet han en forretning som avløsning for denne.[2] I de neste 50 årene ble dette Færøyenes viktigste forretning, og drev allsidig import og eksport.[2] Forretningen fikk etterhvert 30–40 filialer i bygdene i øyriket.[2] M.C. Restorff etablerte også et bryggeri, Restorffs Bryggjarí. Dette bryggeriet gikk i arv i hans etterslekt frem til 2007.

Blant befolkningen i Tórshavn var M.C. Restorff kjent som Gamli Restorff, og ble en folkekjær skikkelse blant byens arbeiderklasse, som Restorff drev et suppekjøkken for. På Restorffs 80-årsdag i 1896 ble han hedret av Tórshavn kommunestyre, som utnevnte ham til æresborger.[2]

M.C. Restorff var far til kjøpmann Andreas William Restorff, farfar til baker Frants Restorff og oldefar til forfatter William Heinesen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nielsen, Carl Frederik (1876). Stamtavle over Familien Hammershaimb eller Wenceslaus Franciscus de Hammershaimbs Descendenter.
  2. ^ a b c d e «M.C. Restorff». Den Store Danske Encyklopædi (dansk). Besøkt 26. januar 2013.