Marsh Gibbon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marsh Gibbon
Marsh Gibbon
Utsyn over landsbyen,
sognekirken stikker opp over trærne
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Aylesbury Vale
Admin. grevskap:Buckinghamshire
Seremon. grevskap:Buckinghamshire
StatusLandsby (village)
Befolkning969 (2011)

Marsh Gibbon er en landsby og verdslig sogn i distriktet Aylesbury Vale i det seremonielle grevskapet Buckinghamshire i England. Den ligger ved motorveien A41, like ved grensen til Oxfordshire og omkring 6 km øst for Bicester. Den innbefatter Westbury, en liten landsby som ble gitt av kong Edvard IV til Londons kokkelaug. Den har siden blitt solgt til privatpersoner og opptatt i Marsh Gibbon. Ved folketellingen i 2011 var det 969 innbyggere i landsbyen.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra engelsk «marsh» («myr»), ettersom vannspeilet står så høyt at det meste av området er myrlandskap, og en forvanskning av familienavnet «Gibwen». Denne adelsfamilien eide en herregård ved landsbyen i det 1100-tallet. I et dokument fra 1292 er landsbyen nevnt som «Mersh Gibwyne»; i Domesday Book het den rett og slett «Merse».

En av to opptegnelser i Domesday Book for landsbyen er unik ved å være den eneste kommentaren av noe slag, det vil si «Graviter et miserabiliter». I oversettelse er kommentaren som følgende:

Ailric holdt det i kong Edvards tid, men nå holder en går for Vilhelm besværlig og ynkelig.[2]

Ailric er et angelsaksisk navn, og den nevnte Vilhelm er den normanniske erobreren, Vilhelm I av England. Det er tre angelsaksiske konger ved navn Edvard, men den siste er den mest sannsynlige som er omtalt her, Edvard Bekjenneren. Ailrics herregård, nå kjent som Westbury Manor, ble senere gitt av kong Edvard IV til selskapet Worshipful Company of Cooks i London, men ble senere solgt til private eiere.[3]

Før 1365 tilhørte landsbyen abbediet Grestein i Normandie, men det året tok kongen den som sin egen eiendom fordi abbediet lå i et fiendtlig land. Den ble senere gitt til et hospital i Ewelme, Oxfordshire.

I likhet med andre landsbyer i nærheten av Oxford og Aylesbury ble Marsh Gibbon nesten utslettet under den engelske borgerkrig i 1600-tallet. En trefning fant sted der i 1645, og jordvollene som ble kastet opp i den forbindelse er fortsatt synlige ved herregården.

Landsbyen har en sognekirke som er viet til jomfru Maria.

Referanser[rediger | rediger kilde]