Marsh Gibbon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marsh Gibbon
Marsh Gibbon
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Aylesbury Vale
Admin. grevskap: Buckinghamshire
Seremon. grevskap: Buckinghamshire
Status Landsby (village)
Befolkning 991 (2001)

Marsh Gibbon er en landsby i Buckinghamshire, England. Den ligger ved motorveien A41, like ved grensen til Oxfordshire og omkring 6 km øst for Bicester. Den inkluderer Westbury, en liten landsby som ble gitt av kong Edvard IV til Londons kokkelaug. Den har siden blitt solgt til privatpersoner og opptatt i Marsh Gibbon.

Navnet kommer fra engelsk «marsh» («myr»), fordi vannspeilet står så høyt at det meste av området er myrlandskap, og en forvanskning av familienavnet «Gibwen». Denne familien eide en herregård ved landsbyen i det 12. århundre. I et dokument fra 1292 er landsbyen nevnt som «Mersh Gibwyne»; i Domesday Book het den rett og slett «Merse».

Før 1365 tilhørte landsbyen abbediet Grestein i Normandie, men det året tok kongen den som sin egen eiendom fordi abbediet lå i et fiendtlig land. Den ble senere gitt til et hospital i Ewelme, Oxfordshire.

I likhet med andre landsbyer i nærheten av Oxford og Aylesbury ble Marsh Gibbon nesten utslettet under den engelske borgerkrig i det 17. århundre. En trefning fant sted der i 1645, og jordvollene som ble kastet opp i den forbindelse er fortsatt synlige ved herregården.

Landsbyen har en sognekirke som er viet til jomfru Maria.