Hopp til innhold

Markasitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Markasitt
Markasitt
Generelt
FormelFeS2
GruppeSulfider
Identifikasjon
Fargemessing-gul, litt grønnlig, metallisk
Krystallsystemrombisk
Kløvdårlig
Hardhet (Mohs)6–6,5
Strekfargesvart-grønn
Tetthet4,8–4,9
Andre mineraler
Liste over mineraler

Markasitt er et mineral som har kjemisk formel FeS2, og består altså av jern og svovel. Det tilhører mineralgruppen sulfider.

Markasitt blir dannet hydrotermalt, ved at væske renner gjennom vertsbergarten og løser opp enkelte element som igjen blir avsatt når væsken når et metningspunkt. Elementene som blir avsatt kan være Fe og S, som sammen kan danne mineralet markasitt. Markasitt er konsentrert i avgrensede soner, årer, der væske er blitt transportert gjennom vertsbergarten.

Markasitt danner messing-gule og litt grønne, rombiske krystaller. På grunn av jerninnholdet ruster det veldig lett og danner rustflekker i bergartene det finnes i.

Forekomster

[rediger | rediger kilde]

Det er blitt rapportert langt færre funn av markasitt FeS2 enn den polymorfe varianten svovelkis FeS2. Markasitt er blitt funnet i oslofeltet ved Dalen-Kjørholdt gruver i Porsgrunn,[1] som et sekundærmineral etter nedbrytning av magnetkis i Sauda,[2] i Kautokeino[3] og i vågan[4]

Lignende mineraler

[rediger | rediger kilde]

Kobberkis (Chalcopyritt) ligner på Markasitt, men har en litt sterkere gulfarge, fordi det også inneholder kobber. Kobberinnholdet gjør kobberkis mykere enn markasitt. Kobberkis har formelen: CuFeS2, dvs. mineralet inneholder kobber, jern og svovel.

Magnetkis (Pyrrhotitt) ligner mye på grunn av fargen, men er mer bronsefarget. Magnetkis er et vanlig mineral i Norge og har formelen: FeS.

Arsenkis (Arsenopyritt) har også en annen strekfarge og er grå, litt metallisk. Arsenkis finnes i Norge, på Stord, Sulitjelma og i Trøndelag, og har formelen: FeAsS.

Svovelkis (Pyritt) har en lys gul, metallisk strekfarge, og mangler helt grønn farge. Svovelkis er oppbygd med en kubisk krystallform. Svovelkis som finnes i hele Norge ligner veldig på markasitt, og har samme formel FeS2.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]