Marikken på Junibakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marikken på Junibakken
orig. Madicken på Junibacken
Generell informasjon
SjangerBarn / Familie
Utgivelsesår1980
Prod.landSvensk
Lengde1 t. 18 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiGöran Graffman
ProdusentOlle Nordemar
Olle Hellbom
ManusforfatterAstrid Lindgren
MusikkBengt Hallberg
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jonna Liljendahl
Liv Alsterlund
Monica Nordquist
Björn Granath
Lis Nilheim
Prod.selskapSvensk Filmindustri
Premiere18. oktober 1980 (Sverige)
Eksterne lenker

Marikken på Junibakken (orig: Madicken på Junibacken) er en svensk barne- og familiefilm fra 1980 basert på Astrid Lindgrens bøker Marikken og Marikken och Junibakkens Pims. Filmen er regissert av Göran Graffman.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den rike jenta Margareta «Madicken» Engström bor på gården Junibacken, i en liten by i Midt-Sverige sammen med moren sin Kajsa, avis-redaktøren Jonas, lillesøsteren Lisabet og deres hushjelp Alva. Året er 1916, og dermed midt under første verdenskrig. Når moren Kajsa har bursdag reiser hele familien Engström på piknik, hvor en flokk okser plutselig dukker opp som jager etter dem. Hele familien blir derfor tvunget til å klatre i trær, for å søke ly.

I Junibackens nabohus kalt «Lugnet» bor den fattige Nilsson-familien, som inkluderer den arbeidsløse og alkoholiserte onkelen E.P. tante Emma og tenåringsgutten Abbe – sistnevnte liker Madicken mye. Abbe forteller Madicken at han er klarsynt og de bestemmer seg for å møte hverandre i bryggeriet en natt for å finne ut om Madicken også har de samme evnene. Abbe påstår at oldefaren hans, grev Kråk, hjemsøker og beskytter en nedgravd skatt. Madicken begynner å påstå at det har begynt en ny gutt i hennes klasse på skolen, om heter Rikard - som lærer bort upassende sanger, forsøker å spise viskelær eller bruker Madickens kalosjer som båter. Selv om dette egentlig var løgn, for å bortforklare at Madicken selv har begått disse regelbruddene.

En dag putter Lisabet en ert så langt oppi nesen sin at erten ikke kan tas ut igjen, så familien må en tur til Dr. Berglund. Men underveis møter de Madickens skole-venninne Mia, som Madicken ser på som skolens største bråkemaker og hun er dermed Madickens største hatobjekt. Det bryter ut slagsmål, og Madicken må deretter til doktor Berglund på grunn av sin blødende nese. En annen dag kommer Madicken hjem fra skolen glad over at hele klassen hennes skal på ekskursjon om to dager, men før denne turen rekker Madicken å få en hjernerystelse.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]