Marihuanamarsjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Marihuanamarsjen er en årlig politisk demonstrasjon for å oppheve totalforbudet av cannabisplanten. Marsjen avholdes første lørdag i mai. I 2010 ble det bestemt å flytte marsjen én uke (dvs. til 8. mai), de årene den kolliderer med 1. mai-feiringen.

Den norske grunnleggeren er Normal (Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen). Normal er ikke lenger arrangør i Oslo, og andre frivillige har i senere år arrangert marsjen i hovedstaden. Marsjen endte først opp i Slottsparken, men har siden endt opp på Kontraskjæret og i Kvadraturen. I 2000 angrep politiet demonstrantene og jaget dem, noe som skapte medieoppmerksomhet. Året etter forsøkte politiet å forby arrangementet.[1][2] Siden den gang har politiet latt demonstrantene være i fred.[3]

Demonstrasjonen arrangeres under det internasjonale konseptet «Global Marijuana March», som har eksistert siden 1999. I 2004 deltok 165 byer i 31 land. I Norge skjedde dette i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. I 2005 ble også Tromsø med, og Normal arrangerer fortsatt marsjen der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Marihuanamarsjen går som planlagt». VG. 3. mai 2001. 
  2. ^ «Voksende motstand mot norsk narkotikapolitikk». Internasjonale Sosialister. 9. mai 2001. Besøkt 27. desember 2015. 
  3. ^ «Demonstrerte for hasj-legalisering i Oslo». VG. 2. mai 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]