Marianne Birthler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marianne Birthler
Marianne Birthler 03 (cropped).jpg
Født 22. januar 1948 (69 år)
Berlin
Yrke Politiker
Parti Bündnis 90/Die Grünen
Nasjonalitet Øst-Tyskland, Tyskland
Språk tysk
Utmerkelser Verdienstorden des Landes Berlin, Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Hanns Martin Schleyer-prisen

Marianne Birthler (født 22. januar 1948 i Berlin) er en tysk borgerrettsforkjemper og tidligere politiker for De grønne. Fra 2000 til 2011 var hun føderal kommissær for Stasi-arkivene (Bundesbeauftragter für die Stasi-Unterlagen), med ansvar for å forvalte de omfattende etterlatenskapene etter den tidligere overvåkningsorganisasjonen i DDR.

Liv[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i den sovjetiske sonen og tilhørte en sosialdemokratisk arbeiderfamilie. I 1966 fullførte hun gymnaset, og studerte utenrikshandel frem til 1972. Hun arbeidet innen DDRs utenrikshandel frem til 1976, da hun bestemte seg for å bryte over tvert og utdanne seg til kateket i den protestantiske kirken. Hun ble så ansatt som ungdomssekretær i kirken i Berlin. Birthler engasjerte seg tidlig i Initiativgruppe für Frieden und Menschenrechte og la ikke skjul på sin opposisjonelle holdning overfor DDR-staten. I 1986 var hun en av grunnleggerne av arbeidsgruppen Solidarische Kirche, som krevde demokratisering av kirken og samfunnet i DDR. Hun ble innvalgt i Folkekammeret ved det første demokratiske valget til DDRs parlament i 1990, og var leder for De grønnes gruppe i parlamentet frem til oppløsningen av DDR i oktober samme år. Fra 3. oktober til det føderale valget 2. desember var hun medlem av Forbundsdagen.

I oktober 1990 ble Marianne Birthler innvalgt i landdagen i Brandenburg for De grønne, og i november samme år ble hun utdannelsesminister i Brandenburg. Sommeren 1992 la hun ned sitt landdagsmandat, og 29. oktober samme år gikk hun av som minister. Hun ble kort etter valgt til talskvinne, dvs. partileder, for Bündnis 90/Die Grünen. I 1995 fikk hun Tysklands fortjenstkors.

Marianne Birthler etterfulgte i september 2000 Joachim Gauck som Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik, og har i den egenskap ansvar for forvaltningen av det tidligere Stasis omfattende arkiver og bearbeidelsen av Stasi-uretten på vegne av den føderale regjeringen. 27. januar 2006 ble Birthler bekreftet i stillingen av Forbundsdagen med stort flertall. Bare etterfølgerpartiet til det tidligere kommunistpartiet i DDR, Die Linkspartei, stemte mot.

Marianne Birthler var tidligere gift med dyrlegen og politikeren Wolfgang Birthler, og har tre døtre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]