Maria Jakub Próchniewski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Jakub Próchniewski
Født29. feb. 1872Rediger på Wikidata
Død13. feb. 1954Rediger på Wikidata (81 år)
Płock
BeskjeftigelseProtestantisk prest Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedDet keiserlige romersk-katolske teologiske akademi
Signatur
Maria Jakub Próchniewskis signatur

Tre mariavittiske biskoper i 1910. Fra venstre: Próchniewski, Kowalski og Gołębiowski.

Roman Maria Jakub Próchniewski (født 29. februar 1872, død 13. februar 1954 i Płock i Polen) vav hovedbiskop (erkebiskop) for Den gammel­katolske mariavittiske kirke årene 1945 til 1953.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble uteksaminert fra Det keiserlige romersk-katolske teologiske akademi i St. Petersburg.

Han var professor ved presteseminaret i Lublin, og fra 1903 provins­superior for mariavittene i Lublin-distriktet. I 1906 ble han sogneprest for mariavittenes menighet i Płock. Siden kapittelet i 1907 var han general­vikar.

Han ble bispeviet den 4. september 1910[1] i Łowicz av den første mariavittiske biskop, Jan Maria Michał Kowalski, som ble assistert av to nederlandske gammelkatolske biskoper, Gerardus Gul av Utrecht og Jacobus Johannes van Thiel av Haarlem. Samtidig ble også Leon Andrzej Gołębiowski bispe­viet. Dette muliggjorde organiseringen av et nettverk av mariavittiske bispedømmer i Kongress-Polen, samt innvilgelse av trossamfunns­status i Det russiske rike.

Han var predikant, skriftefar for grunnleggeren av mariavittismen, Maria Franciszka Kozłowska, og forfatter av artikler om teologi og mariavittismen. Hans assisterte Maria Franciszka Kozłowska mens hun skrev sine tekster.

Årene 1945–1953 var han hoved­biskop i den gammel­katolske mariavitt­kirke. Han skrev en bok om salige Maria Franciszka Kozłowska med tittelen «»Den aller helligste frues liv og barmhjertighetens arbeid åpenbart for henne» ( Żywot Przeczystej Pani i objawione jej Dzieło Miłosierdzia). Han var hoved­konsekratoren for biskop Zygmunt Szypold - som ble leder for den polske gammel­katolske kirke.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er: DEN KATOLSKE KIRKE

DEN GAMMELKATOLSKE KIRKE I NEDERLANDENE

DEN GAMMELKATOLSKE KIRKE

DEN GAMMELKATOLSKE MARIAVITTISKE KIRKE

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ mariawita.pl, lest 2202-08-10