Marcus Loew

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marcus Loew
Født7. mai 1870[1][2][3]Rediger på Wikidata
New York
Død5. sep. 1927[1][2][3]Rediger på Wikidata (57 år)
Glen Cove
BeskjeftigelseFilmprodusent Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
GravlagtMaimonides Cemetery
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame

Marcus Loew (født 7. mai 1870, død 5. september 1927) var en amerikansk forretningsmagnat og pioner i filmindustrien som stiftet Loew's, Inc. og Metro-Goldwyn-Mayer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Marcus Loew ble født 7. mai 1870 i New York. Familien hans var fattige og han ble derfor nødt til å begynne å jobbe i ung alder. Ved hjelp av penger som han greide å spare opp kjøpte han han seg inn i kronespillbransjen. Kort tid senere kjøpte han nickelodeon-kinoer etter å ha inngått partnerskap med blant annet Adolph Zukor. Over tid ble Loew's Theatres-kjeden den mest ansette kinokjeden i USA.

I 1905 opererte Loew på egen hånd og suksessen hans gjorde det nødvendig å sikre en jevn tilgang med filmer til kinoene hans. Året før hadde han stiftet People's Vaudeville Company som viste både filmer og varietéforestillinger. I 1910 hadde selskapet blitt utvidet og endret navn til Loew's Consolidated Enterprises. Loews partnere inkluderte Adolph Zukor, Joseph Schenck og Nicholas Schenck. I 1919 reorganiserte Loew selskapet under navnet Loew's, Inc. Tidlig på 1920-tallet kjøpte han Metro Pictures. Noen år senere sikret han seg aksjemajoritet i det økonomisk skakkjørte Goldwyn Pictures, som på det tidspunktet ble styrt av teaterimpresarioen Lee Shubert. Goldwyn Pictures eide merkevaren «Løven Leo» som på det tidspunktet var uviktig for viktigheten av studioeiendommen i Culver City i California. Uten Samuel Goldwyn så manglet Goldwyn-studioet et kompetent lederskap. Ettersom Loews assistent, Nicholas Schenck, måtte reise til New York for å hjelpe til med å styre kinokjedene på østkysten av USA, var Loew nødt til å finne en kvalifisert sjef til å ta over sitt nye foretak i Los Angeles.

I april 1924 fikset Loew problemet ved å kjøpe filmproduksjonsselskapet som var eid av Louis B. Mayer. Den nye konsernet ble kjent som Metro-Goldwyn-Mayer. Som en del av avtalen ble Mayer studiosjef for de tre kombinerte Hollywood-foretakene, og hans assistent, Irving Thalberg, overtok ansvaret for filmproduksjonen. I tillegg førte ervervelsen til at Mayer fikk kontrakter med filmregissører som Fred Niblo og John M. Stahl, i tillegg til skuespillerinnen Norma Shearer.

Selv om Marcus Loew oppnådde snarlig suksess, fikk han aldri oppleve at MGM ble det store filmkonsernet som det ble. Han døde tre år senere av en hjerteinfarkt i Glen Cove i New York 57 år gammel. Han ble gravlagt på Maimonides Cemetery i Brooklyn.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Marcus-Loew, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 8126, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6t47zs6, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]