Joseph Schenck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joseph Schenck
Joseph M Schenck - Oct 1917 EH.jpg
FødtJoseph Michael Schenck
25. des. 1878[1]Rediger på Wikidata
RybinskRediger på Wikidata
Død22. okt. 1961[1]Rediger på Wikidata (82 år)
Los AngelesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FilmprodusentRediger på Wikidata
Ektefelle Norma Talmadge (19161934)Rediger på Wikidata
Søsken Nicholas SchenckRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Maimonides CemeteryRediger på Wikidata
Utmerkelserstjerne på Hollywood Walk of Fame
IMDbIMDb

Joseph Michael Schenck (opprinnelig Иосиф Михайлович Шейнкер - Josif Mikhajlovitsj Sjejnker; født 25. desember 1878 i Rybinsk i Russland, død 22. oktober 1961 i Los Angeles i USA) var en lederpioner som hadde en nøkkelrolle i utviklingen av filmindustrien i USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joseph Schenck ble født i Russland i en jødisk familie,[2] han og hans familie – med hans yngre bror Nicholas – emigrerte til New York City i 1893.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han og Nicholas endte til slutt i underholdningsbransjen gjennom New Yorks Fort George Amusement Park. De så mulighetene, så i 1909 kjøpte brødrene Schenck Palisades Amusement Park og etter dette ble delaktige i den oppstartende filmindustrien som partnere med Marcus Loew. De drev en rekke kinoer. Gjennom denne involveringen i filmbransjen, møtte og giftet Joseph Schenck seg med Norma Talmadge, en av de topp unge stjernene hos Vitagraph Studios.

Etter at brødrene skilte lag, flyttet Joseph Schenck til vestkysten hvor det virket som om fremtiden til filmindustrien ville være. Innen noen få år ble den briljante og ambisiøse Schenck gjort til den første presidenten av det nye United Artists.

I 1933 inngikk han et partnerskap med Darryl F. Zanuck og de etablerte Twentieth Century Pictures som fusjonerte med Fox Film Corporation i 1935. Som styreformann for det nye 20th Century Fox var han en av de mest mektige og innflytelsesrike personer innen filmindustrien. I hans tid som formann arbeidet han for å etablere faste rater for dyr som ble brukt til filming, samt mer representative taleroller for kvinner og amerikanere av afrikansk herkomst.

Schenck ble tatt for å ha ordnet et betalingsordning for å kjøpe seg ro fra de militante fagforeningene. Han ble dømt for skatteunndragelse og satt i fengsel inntil han ble benådet av USAs president. Etter at han slapp ut, returnerte han til 20th Century Fox, hvor han ble betatt av en ung skuespillerinne ved navn Marilyn Monroe og spilte en nøkkelrolle i lanseringen av hennes karriere.

Joseph Schenck var en av grunnleggerne av Academy of Motion Picture Arts and Sciences. I 1952 fikk han en spesiell Academy Award som en anerkjennelse for hans betydelige bidrag til utviklingen av filmindustrien. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6757 Hollywood Blvd.

Joseph Schenck pensjonerte seg i 1957 og kort tid etter fikk et slag som han aldri fullt kom seg etter. Han døde i Los Angeles i 1961 i en alder av 82 og ble gravlagt på Maimonides Cemetery i Brooklyn i New York City.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Joseph Michael Schenck, Find a Grave 9511, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Jewish Standard Letters

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]