Loews Cineplex Entertainment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lowes Theater på Harvard Square.

Loews Theatres, også kjent som Loews Incorporated, ble stiftet av Marcus Loew i 1904. Det var den eldste kinokjeden som fortsatt var i drift inntil den ble slått sammen med AMC Theatres 26. januar 2006. Fra 1924 til 1959 var den også moderselskapet til Metro-Goldwyn-Mayer. AMC bruker fortsatt Loews-navnet i markedsføring.

Historie[rediger | rediger kilde]

Loew's Theatres Incorporated ble stiftet av Marcus Loew i Cincinnati i Ohio i 1904. Han startet en kjede med nickelodeon-kinoer som viste stumkortfilmer. Kort tid senere ble bedriften utvidet til å inkludere vaudeville-hus og overdådige kinopalasser. Loews kionoer befant seg over hele USA, men først og fremst på østkysten og i Midtvesten.

For å sikre seg kvalitetsfilmer til kinoene sine stiftet Loew Metro-Goldwyn-Mayer i 1924, ved å slå sammen Metro Pictures, Goldwyn Pictures og Louis B. Mayer Pictures. Loews Incorporated fungerte som en distribusjonskanal og moderselskap for Hollywood-studioet helt til de to selskapene ble tvunget til å skilles fra hverandre som følge av rettssaken United States v. Paramount Pictures, Inc.. Selv om de to selskapene ble delt i 1954 tok det fem år før dette ble fullført.

I 1985, da de offentlige reguleringene hadde avtatt noe, ble Loews-kjeden kjøpt opp av TriStar Pictures fra Loews Corporation. Loews Corporation var på dette tidspunktet et holdningsselskap som var eid av brødrene Robert og Laurence Tisch

Etter at Columbia Pictures hadde ervervet Tri-Star, og senere ble kjøpt opp av Sony i 1989, overtok også Sony alle Loews-kinoene. For en periode ble Loews driftet under Sony Theaters-banneret.

I 1994 inngikk Sony et partnerskap med Magic Johnson for å danne Magic Johnson Theaters, en minikjede av kinoer som var tilpasset bykjerner, spesielt i Los Angeles.

I 1998 ble Loews Theaters slått sammen med Cineplex Odeon Corporation for å danne Loews Cineplex Entertainment. Det sammenslåtte selskapet var en av de største filmviserne i verden, med kinoer i USA, Canada, Mexico, Sør-Korea og Spania. I 2001 måtte imidlertid selskapet erklære Chapter 11 som et resultat av Cineplex' økonomiske problemer.

I 2002 ble Loews Cineplex kjøpt opp av Onex Corporation og Oaktree Capital Management. De videresolgte igjen i 2004 til en privat investorgruppe som blant annet inkluderte Carlyle Group.

I 2005 ble det annonsert at Loews Cineplex slo seg sammen med AMC Theatres, hvorpå AMC-navnet skulle brukes. Loews-navnet skulle bli værende som et merkenavn i det nye selskapet.[1] Da sammenslåingen ble gjort, hadde Loews totalt 198 kinoer med 2235 skjermer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AMC closes acquisition of Loews Cineplex». USA Today. 26. januar 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]