Mandrake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den kanadiske magikeren, se Leon Mandrake

Mandrake, eller Mandrake the Magician som er den engelske originatittelen, er en amerikansk tegneserie som ble skapt i 1934 av manusforfatteren Lee Falk (1911–1999), også kjent for tegneserien om Fantomet som kom to år seinere. Phil Davis tegnet serien fra 1934 og frem til sin død i 1964. Da tok Fred Fredricks over som tegner. Etter at Lee Falk døde i 1999 tok Fredericks over som forfatter også. Serien handler om illusjonisten Mandrake i kamp mot storbykriminalitet og superskurker. Den går fortsatt som seriestripe i aviser over hele verden.

Historiene om Mandrake har også blitt sendt som hørespill i amerikansk radio. I 2008 var det planlagt en spillefilm med den irske skuespilleren Jonathan Rhys Meyers i rollen som Mandrake. Siden het det at kanadiske Hayden Christensen skulle spille rollen[trenger referanse], men pr. 2016 er filmen ennå urealisert.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mandrake the Magician handler om tryllekunstneren Mandrake, hans muskuløse og afroamerikansk tjener Lothar og deres bekjempelse av ondskapen i form av forbrytere, gale vitenskapsmenn og vesener fra det ytre rom. Opprinnelig hadde Mandrake virkelige magiske evner, og figuren regnes av mange som den første gode superhelten i tegneseriene. For å skape større spenning med mer likeverd i forhold til motstanderne, ble imidlertid Mandrakes egenskaper siden endret. Tryllekunstneren kunne da bare gjennom sin fantastiske og lynraske hypnoseteknikk påvirke fienden og tilskuerne og utføre sine forbløffende triks. Den klassiske fortellerkommentaren er da «Mandrake gjør en hypnotisk gest...» (Mandrake gestured hypnotically).

Mandrake begynte som avisstripe med daglig episoder distribuert gjennom syndikeringsbyrået King Features Syndicate. I 1935 kom serien også i form av helsider i avisenes søndagsbilag. Lee Falk skal ha tegnet på serien siden 1924, men da den kom på trykk, ble Phil Davis valgt som tegner. Han beholdt jobben fram til sin død i 1965. Etter det fortsatte illustratøren Fred Fredericks, som etter Falks død i 1999, også overtok som manusforfatter. Mandrake kommer stadig ut med nye avisstriper.

Mandrake ble i Norge blant annet publisert på 1950-tallet i det ukentlige tegneseriebladet Skippern. Tegneserien har også i en årrekke vært en gjenganger blant tilleggsseriene i serieheftet Fantomet. Siden 1990-tallet har det norske tegneserieforlaget Thule forlag gjenutgitt flere serier med Mandrake. I 2003 utgav også Egmont en bok med klassiske Mandrakeserier.

Navnet mandrake er den engelske betegnelsen på alrune, en giftig plante som har en rot med form som minner om en menneskekropp. Før mente man at roten hadde lykkebringende egenskaper som dradokke ifølge gammel, lærd magi. Noe som selvsagt ikke stemmer.

Ellers het nåværende Mandriva Linux tidligere Mandrake Linux, men Mandrake fikk ikke bruk navnet etter en rettsstrid om navnet med Hearst Corporation, da de eier navnet brukt i tegneserien og navnet er patentbeskyttet. Så da kjøpte Mandrakesoft opp Connectiva og tok det nye navnet Mandriva.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mandriva forum» (engelsk). Mandriva.com. Besøkt 10. desember 2012. [død lenke]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]