Leon Mandrake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leon Mandrake
Født11. apr. 1911Rediger på Wikidata
Død27. jan. 1993Rediger på Wikidata (81 år)
BeskjeftigelseTryllekunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetCanada

Leon Mandrake (født Leon Giglio; 11. april 1911, død 27. januar 1993) var en italiensk-amerikansk magiker, tryllekunstner, illusjonist, utbryterkunstner, buktaler og framfører som var kjent verdenover som «Mandrake magikeren».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i den amerikanske delstaten Washington i 1911, og da han var meget ung flyttet hans mor til New Westminster, Britisk Columbia, på vestkysten av Canada. Han begynte sin karriere i underholdningsbransjen i 1922 ved å delta i vaudeville-forestillinger. Han sluttet seg senere til Ralph Richards magiske turne i 1927. På slutten av 1930-årene reiste han mye i USA med stor suksess. Mandrake var tryllekunstner, illusjonist, manipulatør, buktaler og noen ganger brannslukker. Han turnerte mye til universitetene på slutten av sin karriere, og fikk «Performing Fellowship» fra Academy of Magical Arts i Hollywood i 1978, sammen med sin kone og partner, Velvet.

Mandrake giftet seg to ganger, begge ganger med sine kvinnelige sceneassistenter. I 1939 giftet han seg med Narda («Prinsesse Narda»). Da ekteskapet brøt sammen i 1946, mistet han også sin assistent. I desember fikk han en ny assistent, Louise Salerno, som fikk scenenavnet Velvet. To uker senere giftet de seg. De fikk fire barn, Lon, Ron, Kimball og Geelia som alle ble født mens de var ute på turne.

Mandrake framførte sitt siste magiske show i 1985 på Sjokoladefestivalen i Victoria i Canada. Det avsluttet hans 62 år lange karriere i underholdningsbransjen. Han døde på sykehuset den 27. januar 1993.

En biografi ble skrevet i 1998 av Sheldon O'Connell[1] kalt for Mandrake Incomparable[2] (Calgary: Hades). I 2001 kom en filmdokumentar, Mandrake, A Magical Life.[3]

Tegneseriefigur[rediger | rediger kilde]

Leon Mandrake var kjent for sin svarte flosshatt, svarte kappe og tynne mustasje og hadde påfallende likhet med tittelfiguren i tegneserien med samme navn, «Mandrake» (engelsk: «Mandrake the Magician»), skapt i 1934 av manusforfatteren Lee Falk (19111999). Leon Mandrake hadde fært underholder i over ti år før tegneserien sirkulerte. Phil Davis, seriens tegner, møtte Leon Mandrake. De ble venner og brevvekslet i flere år etterpå. Det var ingen skriftlig kontrakt mellom partene, men begge var verbalt enig om promotere hverandre, magikeren og tegneserien, med det resultat at Mandrake ble kjent over hele Nord-Amerika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sheldon O’Connell». Arkivert fra originalen 17. desember 2013. Besøkt 17. desember 2013. 
  2. ^ Mandrake Incomparable
  3. ^ Mandrake, A Magical Life, Make Believe Media, Inc

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]