Mandapam leir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mandapam leir ble bygget tidlig på 1900-tallet av Storbritannias regjering for å huse innvandrere til India fra Ceylon som kom som for å arbeide på indiske plantasjer. Leiren ligger i Syd-India, 700 km syd for Chennai (tidligere Madras), Tamil Nadus hovedstad.

Sent på 1970-tallet startet tamiltigrene en væpnet konflikt mot regjeringen i Sri Lanka. Det toppet seg tidlig på 1980-tallet og brøt ut i en regulær borgerkrig i 1983. Tusener ble drept og mange fler deportert. Mange tamiler forlot Sri Lanka og søkte status som flyktninger i land som Canada, Storbritannia og Australia. De som ikke hadde midler eller familietilknytning måtte bli igjen. Uten noe annet sted å gå forlot de Sri Lanka med ferge fra en by i nord, Mannar, 18 km fra den indiske kyst og kom til Mandapam. Tamil Nadus regjering plasserte disse i leiren. Til tider var 70 000 flyktninger bosatt her.

En fem-års fredsavtale ble undertegnet i 2002, men konflikten fortsatte i 2005 og i 2008 var om lag 4 000 drept.

Behandling av flyktningene[rediger | rediger kilde]

Etter Flyktningkonvensjonen ble flyktningene ved ankomst tatt til politistatsjonen, satt i karantene og forhørt i 72 timer før de ble plassert i Mandapam leir. De fikk et mindre beløp, mat og drikke. Rasjonene var: 500 gram ris per dag, barn 400 gram. Det var tydelig at barna var underernærte.