Mancio Ito

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Itō Mancio, sannsynligvis malt av Domenico Tintoretto.
De første japanske ambassadørene i Europa; 1586.
Øverst, fra venstre til høyre: Julião Nakaura, Fader Mesquita, Mancio Ito.
Nederst, fra venstre til høyre: Martinão Hara, Miguel Chijiwa.

Mancio Ito (japansk: 伊東マンショ, Itō Mansho; født 1570, død 13. november 1612) var en japansk adelsmann (samurai) og den første offisielle utsending fra Japan til Europa. Han ble senere presteviet i jesuittordenen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Allerede som småbarn kom Mansho Ito med sine foreldre til Funai (nå Oita), der han ble døpt. Han stiderte ved gutteseminaret i Harima, som stod under jesuittenes ledelse. Der lærte han seg latin, noe som han senere skulle få god bruk for under sin sendeferd til Europa.

Sendemann[rediger | rediger kilde]

Idéen om en offisiell japansk sendeferd til Europa hadde sin opprinnelse hos jesuitten Alessandro Valignano, og ble støttet økonomisk av de tre kirishitan-kristne daimyoene Omura Sumitada (15321587), Otomo Sorin (15301587) og Arima Harunobu (15671612).

Mancio Ito ble utvalgt til å fungere som talsmann for sendeferden. Otomo Sorin, som iverksatte utsendelsen, var daimyo over Bungo-provinsen på Kyūshū og en nær slektning av Mancios far; Shurinosuke Ito. Den 20. februar 1582 forlot Mancio Ito Nagasaki i følge med tre andre adelsmenn:

  • Miguel Chijiwa (千々石ミゲル Chijiwa Migeru)
  • Julião Nakaura (中浦ジュリアン Nakaura Jurian)
  • Martinão Hara (原マルチノ Hara Maruchino)

I sitt følge hadde de med seg to tjenere samt deres lærer og oversetter Diego de Mesquita; i tillegg til deres mentor og læremester Alessandro Valignano. Pater Valignano fulgte imidlertid følget bare så langt som til Goa i India, hvor han skulle gå over i en ny stilling. På deres reise til Lisboa, som de ankom i august 1584, tilbragte de ni måneder på å besøke Macao i Kina samt Cochin og Goa i India.

Etter å ha vel landet i Lisboa dro ambassadørene videre til Roma, som var reisens hovedmål. I Roma ble Mancio Ito utnevnt til æresborger og tatt inn i de europeiske adelsrekker med tittelen Cavaliere di Speron d’oro (Ridder av den Gylne Spore). I løpet av deres opphold i Europa møtte de blant annet kong Filip II av Spania; storhertugen av Toscana, Francesco I de' Medici; pave Gregor XIII og hans etterfølger pave Sixtus V.

Ambassadørene kom tilbake til Japan den 21. juli 1590. I løpet av sine åtte år lange reise hadde de hatt instrukser om å skrive ned notater. Disse notatene dannet basisen for De Missione Legatorum Iaponensium ad Romanam Curiam ("Vedrørende de japanske legaters misjon til den romerske kurie"); et Macao-basert skriftstykke av jesuitten Duarte de Sande utgitt 1590.

De fire japanske legatene til Europa ble i etterkant av sin hjemkomst i 1590 vigslet av Alessandro Valignano som de første japanske jesuittprester.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • The Christian Century in Japan 1549-1650 C.R. Boxer, ISBN 1-85754-035-2
  • Biographical Dictionary of Japanese History Iwao, Seiichi (Tokyo 1978)