Mancio Ito

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
De første japanske ambassadørene i Europa; 1586.
Øverst, fra venstre til høyre: Julião Nakaura, Fader Mesquita, Mancio Ito.
Nederst, fra venstre til høyre: Martinão Hara, Miguel Chijiwa.

Mancio Ito (伊東マンショ Itō Mansho), 15701612, japansk adelsmann (samurai) og den første offisielle utsending fra Japan til Europa.

Idéen om en offisiell japansk utsendelse til Europa hadde sin opprinnelse hos jesuitten Alessandro Valignano, og ble støttet økonomisk av de tre kirishitan-kristne daimyoene Omura Sumitada (15321587), Otomo Sorin (15301587) og Arima Harunobu (15671612). Mancio Ito ble utvalgt til å fungere som talsmann for utsendelsen. Otomo Sorin, som iverksatte utsendelsen, var daimyo over Bungo-provinsen på Kyūshū og en nær slektning av Mancios far; Shurinosuke Ito. Den 20 Februar 1582 forlot Mancio Ito Nagasaki i følge med tre andre adelsmenn:

  • Miguel Chijiwa (千々石ミゲル Chijiwa Migeru)
  • Julião Nakaura (中浦ジュリアン Nakaura Jurian)
  • Martinão Hara (原マルチノ Hara Maruchino)

I sitt følge hadde de med seg to tjenere samt deres lærer og oversetter Diego de Mesquita; i tillegg til deres mentor og læremester Alessandro Valignano. Valignano fulgte imidlertid følget bare så langt som til Goa i India, hvor han skulle gå over i en ny stilling. På deres reise til Lisboa; som de ankom i August 1584, brukte de samtidig 9 måneder på å besøke Macao i Kina samt Cochin og Goa i India. Etter å ha vel landet i Lisboa dro ambassadørene videre til Roma, som var reisens hovedmål. I Roma ble Mancio Ito utnevnt til æresborger og tatt inn i de europeiske adelsrekker med tittelen Cavaliere di Speron d’oro (Ridder av den Gylne Spore). I løpet av deres opphold i Europa møtte de blant annet kong Filip II av Spania; storhertugen av Toscana, Francesco I de' Medici; pave Gregor XIII og hans etterfølger pave Sixtus V.

Ambassadørene kom tilbake til Japan den 21 Juli 1590. I løpet av sine åtte år lange reise hadde de hatt instrukser om å skrive ned notater. Disse notatene dannet basisen for De Missione Legatorum Iaponensium ad Romanam Curiam ("Vedrørende de japanske legaters misjon til den romerske kurie"); et Macao-basert skriftstykke av jesuitten Duarte de Sande utgitt 1590.

De fire japanske legatene til Europa ble i etterkant av sin hjemkomst i 1590 vigslet av Alessandro Valignano som de første japanske jesuittprester.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • The Christian Century in Japan 1549-1650 C.R. Boxer, ISBN 1-85754-035-2
  • Biographical Dictionary of Japanese History Iwao, Seiichi (Tokyo 1978)