Hopp til innhold

Omura Sumitada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Omura Sumitada
Født1533[1][2]Rediger på Wikidata
Nagasaki prefektur
Død23. juni 1587Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSamurai Rediger på Wikidata
Embete
FarArima Haruzumi
Barnドナ・ルシア
NasjonalitetJapan

Omura Sumitada (født 1533, død 1587) var den første japanske føydalherre (daimyo) som konverterte til kristendommen. Han mottok katolsk dåp i 1563 og tok døpenavnet Bartolomeu. Siden 1551 hadde han vært Omura-familiens overhode og dermed herre over den daværende provins Hizen (nå Nagasaki) på Kyushu.

Den var en av Sumitadas vasaller, Nagasaki Sumikage, som åpnet døren for portugisisk handel og misjon i Nagasaki-området. Sumitada styrket sin stilling ved å inngå avtaler med jesuittmisjonærene og de portugisiske handelsfolkene som seilte på Japan. I 1562 gav han jesuittene konsesjoner i sin havn Yokoseura; til gjengjeld valgte portugiserne å la det årlige handelsskipet fra hjemlandet seile til den havnen.

I mai 1563 lot Omura og 24 av hans vasaller (deriblant Sumikage) seg døpe i Yokoseura, som året før var blitt anløpt av portugisernes årlige handelsskip. Etter sin dåp vendte Sumikage tilbake til Nagasaki. Omura Sumitadas dåp innebar at alle som bodde i hans domener måtte konvertere til kristendommen.

Men allerede senere samme år etter ble Yokoseura ødelagt. Portugiserhandelen konsentrerte seg da om havnene Fukuda og Nagasaki.

Den 9. juni 1580 avstod Sumitada «for all fremtid» Nagasaki til jesuittene. Dette var noe han hadde avtalt med jesuittenes stedlige leder Alessandro Valignano, og hensikten var å forebygge at den nå katolske byen Nagasaki senere skulle falle under en ikke-katolsk daimyo hvis makt var sterkt tiltakende på Kyushu. Slik gikk det til at byen i en kort periode var en jesuittisk koloni der denne presteordenen hadde kontroll med administrative og militære anliggender.

Men denne ordningen ble irrelevant allerede i 1584 ga Shimazu-familien grep kontrollen, og i 1587, samme år som Sumitada døde, ble avtalen annullert av Toyotomi Hideyoshi nedkjempet Shimazu-familien.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 105282613X, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Faceted Application of Subject Terminology, oppført som Sumitada Ōmura, FAST-ID 106801, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]