Maly Trostenets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Minneanlegget i Maly Trostenets.
Maly Trostenets' beliggenhet til Rikskommissariatet Ostland.

Maly Trostenets (hviterussland: Малы́ Трасьцяне́ц, russisk: Ма́лый Тростене́ц) er en liten landsby utenfor Minsk i Hviterussland. Her etablerte nazistene en av sine tilintetgjørelsesleirer - eller snarere et tilintetgjørelsessted idet de fleste ble drept i skogene rundt etter å ha blitt deportert hit, men uten å ha vært innom det sentrale leiranlegg.

Leiren ble anlagt sommeren 1941 for russiske krigsfanger, blen blke omgjort til tilintetgjørelsesleir den 10. mai 1942, da de første jødene ankom. Leirens primære hensikt far tilintetgjørelse av den jødiske befolkning i Minsk og omegn, men også jøder fra Tyskland, Østerrike og Tsjekkoslovakia møtte døden her. Det beregnes at mellom 60 000 og 65 000 mennisker ble myrdet i Maly Trostenets.

Innen ofrene ble henrettet, ble de plyndret for sine få eiendeler, og var med til å grave sine egne graver. I skogsområdene Blahawsjtjyna finnes flere henrettelsesplasser og massegraver, i skogområdet Sjasjkovka var oppført et krematorium til brenning av ofrene som var blitt gasset i de såkalte Gaswagen, mobile gasskamre. Krematoriet arbeidet daglig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kalkulierte Morde: die deutsche Wirtschafts- und Vernichtungspolitik in Weissrussland 1941 bis 1944 (tyska). Hamburg: Hamburger Edition. 1999. ISBN 3-930908-54-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]