Malmö Flygindustri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

AB Malmö Flygindustri (MFI) var en svensk bedrift som produserte og utviklet fly, og senere også biler. MFI var også pionerer i å bygge båter i glassfiberarmert polyester. Laurin 32 var en av de første serieproduserte fritidsbåtene i polyester i Sverige.

Malmö Flygindustris røtter går tilbake til AB Flygindustri (AFI) som startet i Halmstad. Bedriften ble kjøpt opp av Kockums Mekaniska Verkstad, som i juli 1952 omdannet selskapet til AB Malmö Flygindustri med den tidligere teknisk sjefen Rudolf Abelin som administrerende direktør. Den 1. februar 1957 ble fabrikken overtatt av Trelleborgs Gummifabriks AB som ønsket å utvide sin virksomhet med MFIs kunnskaper om armert plast, da hovedproduktet ved MFI var utvikling av fly. I mars 1968 ble selskapet solgt videre til SAAB.

Bedriften var blant de første til å utvikle produkter i armert plast. Man produserte blant annet det første bilkarosseri i armert plast til Volvo tidlig på 1950-tallet, samt SAABs konseptbil MFI-13, en bil som senere kom til å bli forgjengeren for SAAB Sonett. Blant andre produkter som ikke er fly, kan nevnes rakettkapselen RK-57, samt kropp, vinger og container til Bofors-raketten Bantam som i de svenske forsvaret kalles Robot 53.

MFI-9 er et to-seters sport- og skolefly. Flyet ble konstruert allerede i 1956 av Björn Andreasson og ble foruten i Malmö lisensbygget av Bölkow Apparatenbau i München samt i Pakistan. Modellen ble internasjonalt kjent da Carl Gustaf von Rosen monterte panserraketter under vingene og på kort tid slo ut store deler av Nigerias flyvåpen under Biafrakrigen.

MFI-10 ble konstruert av Ernst-August Wohlberg. Tre prøvefly ble byget men typen ble aldri serieprodusert. Flyet var banebrytende når det gjaldt tillempning til bruk av sandwich-kompositteknologi. Understellet ble bygget i glassfiber.

MFI-15 var et fly som på et optimalt sett løste kravet om et kombinert skole- og sportsfly, som kunne anvendes både sivilt og militært. Flyet kunne bygges både med halehjul eller nesehjul, og var en videreutviklet versjon av MFI-9. Modellen ble kjent da Carl Gustaf von Rosen gjennomførte sin flyvning til Etiopia i 1974.

MFI-produkter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]