Carl Gustaf von Rosen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Gustaf von Rosen
Bengt Nordenskiöld o Carl Gustaf von Rosen.JPG
Bengt Nordenskiöld dekorerer Carl Gustaf von Rosen (1975)
Født19. august 1909
Flen kommune
Død13. juli 1977 (67 år)
Etiopia
Far Eric von Rosen
Mor Mary von Rosen
Søsken Björn von Rosen, Birgitta Wolf
Beskjeftigelse Flyger, militærperson
Nasjonalitet Sverige

Carl Gustaf von Rosen (født 19. august 1909 i Helgesta i Sverige, død 13. juli 1977 i Etiopia) var en svensk greve, flyver, grunnlegger av det etiopiske flyvåpenet under Haile Selassie, hjelpeflyver i Afrika1950- og 1960-tallet og en av pionerene i svensk luftfart.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn til grev Eric von Rosen (1879–1948) og Mary Fock (1869–1967). Faren var forsker og etnograf. Carl Gustafs tante var Carin Göring, gift med Hermann Göring, hans ene bror var maleren, grafikeren og forfatteren Bjørn von Rosen (1905–1989). Han var først gift med Mille Wijmark, så med Hanny Krijgsman og til slutt med Gunvor Lilian Martin.

Flyver[rediger | rediger kilde]

Carl Gustav von Rosen tilegnet seg flyvesertifikat i 1929 og drev etter det med flyoppvisninger. Etter å ha hørt en forelesning av Gunnar Agge i 1939 om konflikten mellom Italia og Etiopia, tilbød han seg og sitt fly til tjeneste som sambands- og ambulansefly for Røde Kors i Etiopia. Han fikk i stedet for kommandoen over keiser Haile Selassies personlige fly, som hadde større kapasitet som luftambulanse. Da andre verdenskrig brøt ut fløy han som pilot i KLM. Etter krigsutbruddet søkte han seg inn i britiske RAF, men ble avslått på grunn av slektskapet med Hermann Göring.

Von Rosen søkte seg da til Finland, hvor han ved hjelp av en DC-2 han hadde lånt av KLM, utførte bombeoppdrag mot sovjetiske styrker. Etter krigen ble han forespurt av Haile Selassie om han kunne bygge opp det etiopiske flyvåpenet. Under Biafrakrigen fløy von Rosen hjelpesendinger, men han skapte også et lite flyvåpen med små MFI-9 Militrainer sportsfly. Etter eksport til Frankrike ble flyene modifisert for å bære raketter, og fløy deretter over til Afrika for å delta i konflikten.

Innsatsen i Biafra ble ganske framgangsrik, og det lille biafriske flyvåpenet ødela nigerianske kampfly og hindret derfor flyangrep mot militære og spesielt sivile mål i Biafra. I perioden 1975 til 1977 drev von Rosen flyslipp av mat i utilgjengelige områder i Etiopia med et antall MFI-17 Supporter. Han ble tildelt KSAKs gullmedalje med vinger i 1947.

Carl Gustaf von Rosen ble drept under et overraskende geriljaangrep 13. juli 1977 nær Gode i den omstridte etiopiske provinsen Ogaden.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]