Biafrakrigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Biafrakrigen
Biafra independent state map-en.svg
Biafra i juni 1967
Dato6. juli 1967 - 15. januar 1970
StedNigeria
ResultatNigeriansk seier
Stridende parter
Nigeria Nigeria
Egypt Egypt
Støttet av:
Storbritannia Storbritannia
Sovjetunionen Sovjetunionen
USA USA
Algerie Algerie
Bulgaria Bulgaria
Syria Syria
Israel Israel (1968)
Biafra Biafra
Støttet av:
Frankrike Frankrike
Israel Israel (etter 1968)
Portugal Portugal
Rhodesia Rhodesia
Spania Spania
Sør-Afrika Sør-Afrika
Tanzania Tanzania
Kommandanter og ledere
Nigeria Yakubu Gowon
Nigeria Murtala Mohammed
Nigeria Benjamin Adekunle
Nigeria Olusegun Obasanjo
Biafra Odumegwu Ojukwu
Biafra Philip Effiong
Tap
200 000 sivile og militære1 000 000 sivile og militære

Biafrakrigen, også kjent som den nigerianske borgerkrigen, som utspilte seg mellom 6. juli 1967 og 15. januar 1970 var en politisk konflikt utløst av en utbryterprovins i det sørøstlige hjørnet av Nigeria, som erklærte uavhengighet som Republikken Biafra.

Krigen ble beryktet for den sultkatastrofen som oppsto i enkelte av de krigsrammede områdene, og påstander om folkemord begått mot ibostammene som hadde tilholdssted i disse områdene. I løpet av krigens varighet på to og et halvt år var det rundt 100 000 militære døde, mens det var mellom 500 000 og 2 millioner sivile i Biafra som døde av sult.[1] I tillegg var de fryktelige erfaringene som Biafras minoriteter ble utsatt for og som i stor grad blitt oversett av biafrakrigens historiografi. De ble utsatt for en høy grad av forfølgelse, lemlestelse, urettferdighet, drap, psykologisk tortur og andre former for lidelser som ikke har blitt til det fulle undersøkt i den eksisterende litteraturen.[2]

Organisasjonen Leger Uten Grenser ble etablert i 1971 i etterspillet etter krigen, av Bernard Kouchner og andre franske leger som hadde arbeidet i det beleirede Biafra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ICE Case Studies: The Biafran War» Arkivert 14. februar 2017 hos Wayback Machine., American University: ICE Case Studies. 1997.
  2. ^ Omaka, Arua Oko (våren 2014): The Forgotten Victims: Ethnic Minorities in the Nigeria-Biafra War, 1967-1970 (PDF) i: Journal of Retracing Africa, 1 (1)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]