Malebodammen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Satellitbilde over både hovedstedene, Kongoelven og Malebodammen.

Malebodammen (tidligere Stanley-Pool etter oppdageren Henry Morton Stanley, også kalt Ngobila-sjøen, Lake Nkunda, Pool Malebo) er en langstrakt og grunn innsjø - eller mer en utvidelse av Kongo - beliggende på grensen mellom Republikken Kongo og Den demokratiske republikken Kongo.

Ved breddene av Malebodammen, ligger de to lands hovedsteder Kinshasa (DR Kongo) og Brazzaville (Republikken Kongo).

Foran Livingstonefallene, som er Kongoflodens gjennombrudd gjennom nedre Guineas høydedrag, oppdemmes den vannrike floden i en innsjø som er omkring 30 km lang og 21 km bred og på det meste 16 m dyp. Malebodammen ligger på 272 moh. og har mange skogbevokste store og små øyer (bl.a. den 180 km² store Mbamu), og de omkransende fjellene kommer opp i 600 moh.

Kongofloden er seilbar fra Malebodammen og oppover til byene Mbandaka, Kisangani and Bangui; nedenfor umuliggjøres dette av fossene og strykene.

Henry Morton Stanley nådde innsjøen den 12. mars 1877 og grunnla her i 1882 Station Léopoldville (i dag Kinshasa), som gradvis vokste fra regionalt handelssentrum og utgangspunkt for ekspedisjoner til storby. Den senere bygde Kongobanen knytter Malebodammen med havnen Matadiatlanterhavskysten.