Maldiskusjon:Infoboks skip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jomfrutur[rediger kilde]

Jeg lurte på om flere er enige i at feltet «Jomfrutur» kunne kuttes ut, og at informasjonen heller legges i artikkelteksten, siden dette ikke er vesentlig informasjon etter mitt syn (vi må jo ha noe å skrive om i artikkelteksten også :-)). Infoboksen bør vel uansett ikke bli større enn den er nå hvis den samtidig skal være oversiktlig å bruke og lese. Tenkte på å ta med et felt for kallesignal også, men jeg tror dette kan løses ved å nevne det i første linje i ingressen. Aldebaran 21. mar 2009 kl. 21:45 (CET)

Men erfaring med emnet er nok atypisk, men jeg syns kallesignal hører hjemme i nærheten av IMO-nummer i infoboksen. Det kan forsåvidt godt nevnes i teksten også, men nettopp denne typen «skjemaopplysninger» hører hjemme i infobokser. Hvorvidt tidspunktet for jomfruturen er noen typisk skjemaopplysning, aner jeg derimot lite om ... sorry. :) — the Sidhekin (d) 21. mar 2009 kl. 21:56 (CET)
Godt poeng. Kallesignal er nå tatt med. Aldebaran 21. mar 2009 kl. 22:19 (CET)

Kolonnebredde[rediger kilde]

Er det mulig å gjøre noe med kolonnebredden – det ser ut for meg som om de to kolonnene (parameternavn og parameter) er like brede. Se f. eks. FLK «Ronald» (1920), som viser at andre kolonne med fordel kunne være bredere enn første kolonne. – 4ing 27. mar 2009 kl. 12:17 (CET)

Såvidt jeg vet blir kolonnebredden for parameternavn og parameter justert automatisk etter den komponenten som tar mest «plass». I selve malen tror jeg ikke det er mulig å sette faste bredder, dessverre. I sandkassen min har jeg brukt malen to ganger, og bredden varierer, ser det ut til.
PS. På min skjerm ser infoboksen i artikkelen om FLK «Ronald» fin ut (resten av artikkelen også. Godt jobbet). Aldebaran 27. mar 2009 kl. 16:56 (CET)
Jepp, det ser bra ut i Firefox, ikke i IE6. Det kan vi leve med... - 4ing 27. mar 2009 kl. 18:06 (CET)
Skriver under på den :-) Aldebaran 27. mar 2009 kl. 18:17 (CET)

Commons[rediger kilde]

Det hadde vært fint å kunne oppgi alternativt navn under Commonscat og Commons, da det kan forekomme at det på Commons ligger under andre navn (f. eks. denne: DS «Hamburg»). 4ing 20. apr 2009 kl. 15:17 (CEST)

For å være sikker på at jeg forstår deg rett: Du vil at det i det nederste feltet skulle stått «Yuri Dolgoruki (ship)» (eller noe annet selvvalgt)? Såvidt jeg kan se ligger denne automatiske bruken av artikkeltittel i Mal:Infoboks slutt, og den er låst for redigering ([[:commons:Category:{{{comcat}}}|{{PAGENAME}} på Commons]]). Infoboks slutt-malen er også brukt i tusenvis av andre artikler, og jeg vet ikke hvor store konsekvenser det vil få å endre PAGENAME-parametret. Kanskje noen mal-eksperter kan gi et bedre svar? Uansett havner jo leseren på rett plass på tross av at navnet ikke stemmer. Automatisk bruk av artikkeltittel er jo stort sett en kjekk funksjon, men det gjør dessverre at malene i enkelte tilfeller blir litt mindre fleksible i bruk (som i dette tilfellet). Kanskje malen kunne endres slik at artikkeltittel ble brukt bare dersom ikke noe annet ble lagt inn? Jeg har dessverre hverken rettigheter eller kunnskaper til å gjøre noe med denne malen, men det er vel uansett best å høre med en administrator med mal-ekspertise? Mvh Aldebaran 20. apr 2009 kl. 23:22 (CEST)

Maler, skipsmal[rediger kilde]

Vi har mal for krigsskip, men kan ikke se vi har noe for passasjerskip og lasteskip; noen som føler seg kallet til å fylle det hullet? Om noen lager passende mal så skal jeg gjerne jobbe med å legge inn info i maler i skipsartikler. Ulf Larsen 10. des 2006 kl. 13:33 (CET)

prøvde å oversette en:Template:Infobox ferry med noen nye paramtere på {{Infoboks passasjerskip}} (eks. Titanic), bare gjør endringer. Eller bør den ha samme stil som krigsskipsmalen? Mvh Røed (d · en) 10. des 2006 kl. 14:50 (CET)
En bra start, men forsøkte å endre kapasitet til tonnasje, og det gikk dårlig... Bortsett fra det ser det bra ut. Ulf Larsen 10. des 2006 kl. 17:18 (CET)
Virker, min tabbe - ser bra ut dette! Ulf Larsen 10. des 2006 kl. 18:25 (CET)

Har lagt inn rederi (operatør), men det kommer ikke frem... Noen som kan se på det? Ulf Larsen 11. des 2006 kl. 01:09 (CET)

I koden som skal brukes står det "operatør", men i malen står det "rederi". Hvilket av ordene er det som skal brukes? Cnyborg 11. des 2006 kl. 01:16 (CET)
Foreslår rederi, er mest vanlig brukt. Ulf Larsen 11. des 2006 kl. 01:56 (CET)
Ta dette på Maldiskusjon:Infoboks passasjerskip. Marcus 11. des 2006 kl. 14:00 (CET)

Hjemhavn[rediger kilde]

Flyttet fra Brukerdiskusjon:Røed#.7B.7BInfoboks_passasjerskip.7D.7D

Hei. Jeg ser at du behersker disse malene, og siden jeg ikke vil rote til noe, tenkte jeg å lufte et forslag med deg. Jeg kunne tenkt meg et parameter til i denne malen, nemlig hjemmehavn. Hadde sett for meg at det kunne plasseres umiddelbart under flaggstat. Kunne du ordne det (hvis du er enig)? Mvh Aldebaran 7. jan 2009 kl. 07:02 (CET)

Jeg er enig, men ønsker gjerne litt flere innspill på hvordan det skal gjøres. Vi har i dag flaggstat som parameter, bør vi legge til hjemmehavn der? Altså, Flaggstat: Narvk, Norge. Eller bør vi ha to forskjellige parametre, altså. Flaggstat: Norge, hjemmehavn: Narvik. navn på flaggstatparameteren bør nok endres om den første løsningen velges.
Nå er malen stort sett brukt på hurtigruten og norskeide (og registrerte) skip så langt, men en god del båter er eid av et firma i ett land, mens skipet er registrert under Bekvemmelighetsflagg. Bør dette også legges inn? Mvh Røed (d · en) 7. jan 2009 kl. 13:07 (CET)
Fant en tankskip-mal, og der står hjemmehavn for seg selv under rubrikken for flaggstat. Jeg har allikevel sans for forslaget om at det blir presentert som Hjemmehavn: Narvik, Norge, eventuelt med flaggikon (altså to parametre skrevet ut i samme felt). Hvis hjemmehavn ikke kjennes, blir bare landet visende. En annen ting er at mange skip har hatt forskjellige flaggstater i løpet av sin levetid. Jeg vet ikke hvor fleksible disse malene er, men det kunne kanskje vært muligheter for å liste opp flere, for eksempel:
  • Norge Oslo, Norge (1910 - 1932)
  • Danmark Frederikshavn, Danmark (1932 - 1941)
  • Sverige Göteborg, Sverige (1941 - 1945)
Angående bekvemmelighetsflagg, så er jeg litt usikker på hvordan (og om) dette skal bakes inn i malen. I FNs registreringskonvensjon for skip, artikkel 2 skilles det mellom flaggstat og registreringsstat. Det blir lett mye informasjon, og det er kanskje bedre å omtale dette i artikkelteksten?
Jeg ser videre at det brukes tre begreper om det vi refererer til som hjemmehavn: registreringshavn, hjemhavn/hjemmehavn og hjemsted. Justis- og Politi-departementet bruker begrepet registreringshavn[1] [2]. Økokrim skriver registreringshavn/hjemmehavn, mens NIS-NOR skriver hjemsted. Siden det er litt uklart hva som er formelt riktig, foreslår jeg at vi bruker hjemmehavn, evt. hjemhavn for rubrikken som kombinerer flaggstat og hjemmehavn. Mvh Aldebaran 7. jan 2009 kl. 21:44 (CET)
Jeg har testet litt, og det viser seg at flaggmaler kan brukes direkte i infoboksen uten noen modifiseringer. I artikkelen MS «Ragnvald Jarl» (1930) har jeg eksperimentert litt med å legge til flaggmaler og hjemmehavnen i rubrikken for «Flaggstat». Jeg endret også overskriften «Karriere» til «Generell info», siden jeg synes det høres litt bedre ut. Hvis ingen har store motforestillinger, tenkte jeg å gjennomføre dette på alle skipsartiklene. Aldebaran 1. feb 2009 kl. 01:34 (CET)

Endret layout[rediger kilde]

Har nettopp lagt inn litt endringer i layouten til denne infoboksen slik at plassen utnyttes bedre. Stigmj 14. apr 2010 kl. 11:32 (CEST)

Flott, jeg setter stor pris på arbeidet du gjør. KEN 14. apr 2010 kl. 11:52 (CEST)

Skrogmateriale bør endres til Skrog[rediger kilde]

Jeg synes Skrogmat. bør endres til Skrog - og uten noen hyperlenking, eventuelt til Skrog - og ikke til Materiale. mvh - Ulf Larsen 8. aug 2010 kl. 22:03 (CEST)

Det er allerede en «Skrog» - som er type skrog. «Skrogmateriale» er hva slags materiale skroget er laget av. To forskjellige ting. KEN 9. aug 2010 kl. 00:18 (CEST)

Automatisk Commonslenke[rediger kilde]

På Commons blir multimedia av skip puttet i en kategori per IMO-nummer. For artikkler som bruker denne malen burde det derfor være mulig å lenke opp multimedia på commons basert på IMO-nummeret som er oppgitt i malen. Tsaetre (diskusjon) 17. apr. 2015 kl. 13:01 (CEST)

Wikidata[rediger kilde]

Wikidata opererer med "eier" (P127) og "operatør" (P137), mens denne infoboksen opprinnelig har hatt parameteren "rederi". Et rederi kan være eier og/eller operatør av et skip, altså P127, P137 eller begge. Foreløpig (etter noen mellomløsninger) er dette håndtert ved at parameteren "eier" er lagt til i infoboks-malen, og denne henter inn data fra P127, mens "rederi" henter inn fra P137. I de fleste tilfeller vil nok dette være korrekt, men det er altså ikke alltid 1:1 mellom operatør og rederi (det ene er en rolle, det andre en selskapstype). Det ser også ut til at "eier" er mer utbredt enn "operatør" på Wikidata. For øvrig oversettes gjerne reder med ship owner, rederi med shipping company. Dette er nok med på å skape forvirring rundt eier/operatør.

Hvordan bør dette misforholdet mellom (den opprinnelige) infoboksen og import fra Wikidata løses for å unngå at det blir for mange feil, og hva behøves av manuelt opprydningsarbeid? - 4ing (diskusjon) 13. jun. 2018 kl. 14:13 (CEST)

Jeg tillater meg å kopiere mitt innlegg på Jeblad sin diskusjonsside hit.
Jeg tenker slik at MS Tampa hadde Wilh. Wilhelmsen som rederi , var eid av Skip AS TUDOR IV (P127) (et eget aksjeselskap for en liten gruppe skip er vanlig og ble operert (P137) i :linjesamarbeidet SCAN DUTCH i perioden 1975 -82 og av BarberWilhelmsen fra 1982 -86. Linjesamarbeid mellom flere rederier er jo vanlig og jeg syns det er viktig å få fram. Mvh Pmt (diskusjon) 13. jun. 2018 kl. 16:42 (CEST)

Med referanse til bruker:Cavernia sitt innlegg på Jeblad sin brukerside [3]. Jeg kommer til å be om at forekomsten og underregenskapen for partner innenfor yrke eller idrett (P1327) blir utvidet fra å være personrelatert til å være Wikidata-egenskap for elementer om organisasjoner (Q18608993) subsidiert at luftfartsallianse (P114) blir utvidet til å skifte navn og også gjelde Wikidata-egenskap for elementer om organisasjoner (Q18608993). Alternativet er jo å foreslå en ny verdi (P) Forretnigsallianse / Businnes partnership. Mvh Pmt (diskusjon) 13. jun. 2018 kl. 17:48 (CEST)

Mer Wikidata - status/utfaset[rediger kilde]

I infoboksen har vi et feltet status som er vanskelig å samhandle med Wikidata. Spørsmålet er da om dette feltet bør erstattes med feltet utfaset, og at det da blir hentet tilsvarende parameter (P730) fra Wikidata med tilhørende årsak (P828). Se gjerne eksempel på hvordan dette ser ut på Commons. ---- cavernia -- (diskusjon) 27. aug. 2019 kl. 11:15 (CEST)

Høres fornuftig ut. Tholme (diskusjon) 28. aug. 2019 kl. 11:35 (CEST)

Kallesignal[rediger kilde]

Holdt på med MS «Estonia» og la merke til at kallesignal (P2317) ikke kommer med i infoboksen om den ikke er manuelt lagt til. Testet litt og fant at dersom infoboksen endres fra bruk av #invoke:Modul:WikidataListe til #property: så vises den (som normalt.) eies av (P127) og operatør (P137) (rederi) like over fungerer ok. Noen der ute med innsikt? @Jeblad:, kanskje? Er muligens ren-tekst elementet ikke kompatibelt med slik bruk av modulen?  – Desoda [D] [B] 24. sep. 2019 kl. 18:57 (CEST)

Funker kun på item-typen av egenskaper, ikke på resten av røkla. Ville kanskje brukt {{#statements}}, men vet ikke om det spiller noen rolle i dette tilfellet. — Jeblad 24. sep. 2019 kl. 19:55 (CEST)
@Jeblad: Jepp, det var det som slo meg som eneste forskjell på slutten. Skifter den ut, samt kan ha det i hodet i forb. med andre infobokser. Kanskje denne begrensningen burde stått i dokumentasjonen også?  – Desoda [D] [B] 24. sep. 2019 kl. 20:05 (CEST)
Kanskje. Har ikke tenkt gjennom det, men tror kanskje vi bør vurdere hvordan vi vil gjøre dette i fremtiden. — Jeblad 24. sep. 2019 kl. 20:20 (CEST)