Mahinda Rajapaksa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Mahinda Rajapakse)
Hopp til: navigasjon, søk
Mahinda Rajapaksa
Mahinda Rajapaksa in Russia.jpg
Født18. november 1945 (72 år)
Hambantota
Ektefelle Shiranthi Rajapaksa
Søsken Basil Rajapaksa
Utdannet ved Richmond College, Nalanda College
Beskjeftigelse Politiker, advokat, fagforeningsfunksjonær
Parti United People's Freedom Alliance, Sri Lanka Freedom Party
NasjonalitetSri Lanka
Livssynbuddhisme
Utmerkelser Q4200240

Mahinda Rajapaksa

Mahinda Rajapaksa (født 18. november 1945) var president på Sri Lanka fra 2005 og fram til presidentvalget 9. januar 2015, som han overraskende tapte mot sin tidligere partifelle Maithripala Sirisena. Han har også tidligere vært landets statsminister, og ble 18. november 2005 valgt til president. Han tilhører det sosialistiske partiet Sri Lankas Frihetsparti (SLFP).

Rajapaksa er en singalesisk buddhist fra Hambantota sør på øya. Før han ble valgt, hadde han markert seg som kritisk til fredsprosessen med de tamilske tigrene og det han oppfattet som utenlandsk innblanding, blant annet fra Norge. Opprørsgruppen oppfordret folk til å boikotte valget. Som følge av dette var valgdeltakelsen blant srilankiske tamiler svært lav. Det var likevel ventet at Rajapakse ville fortsette fredssamtalene.

Rajapaksa er utdannet advokat, men har vært rikspolitiker for Hambantota siden 1970. Faren var folketingsrepresentant for det samme området fra 1947 til 1960. Han har lenge vært alliert av tidligere president Chandrika Kumaratunga, og var fra 1994 til 2001 minister for arbeid og fiske i hennes regjering. I april 2004 ble han utpekt som statsminister. Man hadde ventet at Kumaratunga skulle velge Lakshman Kadirgamar, en nær rådgiver og tidligere utenriksminister, men han manglet støtte blant folket og var i tillegg en kristen tamil.

Rajapaksa ble valgt som president med 50,33 prosent eller om lag 180 000 flere stemmer enn konkurrenten Ranil Wickremasinghe.

Rajapaksas Frihetsparti vant parlamentsvalget på Sri Lanka i 2010.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]