Liste over Sri Lankas presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en oversikt over Sri Lankas presidenter siden landet ble republikk i 1972:

      Uavhengig       United National Party (UNP)       Sri Lanka Freedom Party (SLFP)

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Valg Merknad
Republikken Sri Lankas presidenter
(Fra 7. september 1978: Den demokratiske sosialistiske republikken Sri Lankas presidenter)
1 William Gopallawa.jpg William Gopallawa
විලියම් ගොපල්ලව
வில்லியம் கோபள்ளவா
(1896–1981)
22. mai 1972–4. februar 1978 Uavhengig William Gopallawa tjenestegjorde som Ceylons siste generalguvernør og ble den første (ikke-utøvende) president da Ceylon utropte seg selv til republikk i 1972 og endret navn til Sri Lanka.
2 Junius Richard Jayawardana (1906-1996).jpg Junius Richard Jayewardene
ජුනියස් රිචඩ් ජයවර්ධන
ஜூனியஸ் ரிச்சட் ஜயவர்தனா
(1906–1996)
4. februar 1978–2. januar 1989 UNP
1982
Junius Richard Jayewardene innførte det utøvende presidentskapet i 1978 og overtok stillingen som Sri Lankas president.
3 Emblem of Sri Lanka.svg Ranasinghe Premadasa
රණසිංහ ප්‍රේමදාස
ரணசிங்க பிரேமதாசா
(1924–1993)
2. januar 1989–1. mai 1993 † UNP 1988 Ranasinghe Premadasa ble drept i et attentat under et massemøte 1. mai av en selvmordsbomber fra De tamilske tigrene.
Emblem of Sri Lanka.svg Dingiri Banda Wijetunga
ඩිංගිරි බණ්ඩා විජේතුංග
டிங்கிரி பண்ட விஜேதுங்க
(1916–2008)
1. mai 1993–7. mai 1993 UNP Dingiri Banda Wijetunga var statsminister da attentatet mot Premadasa fant sted. Wijetunga ble utnevnt som fungerende president og fortsatte som dette fram til 7. mai 1993 da han ble valgt av Parlamentet til president under konstitusjonens artikkel 40.
4 7. mai 1993–12. november 1994
5 Chandrika Bandaranaike Kumaratunga As The President of Sri Lanka.jpg Chandrika Kumaratunga
චන්ද්‍රිකා බණ්ඩාරනායක කුමාරතුංග
சந்திரிகா பண்டாரநாயக்கே குமாரதுங்கா
(1945–)
12. november 1994–19. november 2005 SLFP 1994
1999
6 Mahinda Rajapaksa.jpg Mahinda Rajapaksa
මහින්ද රාජපක්ෂ
மகிந்த ராசபக்ச
(1945–)
19. november 2005–9. januar 2015 SLFP 2005
2010
7 Maithripala- Russia (cropped).jpg Maithripala Sirisena
මෛත්‍රිපාල සිරිසේන
மைத்திரிபால சிறிசேன
(1951–)
9. januar 2015–12. november 2019 SLFP [a] 2015
7 Nandasena Gotabaya Rajapaksa.jpg Gotabaya Rajapaksa
ගෝඨාභය රාජපක්ෂ
கோட்டாபய ராஜபக்ஸ
(1951–)
12. november 2019– SLFP 2015

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Valgt som kandidat for New Democratic Front.

Kilder[rediger | rediger kilde]