Magnhild Haalke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnhild Haalke
Magnhild Haalke OB.Ø49 1115.jpg
Født12. august 1885
Vikna
Død18. oktober 1984 (99 år)
Oslo
Ektefelle Hjalmar Haalke
Beskjeftigelse Forfatter og lærer
Nasjonalitet Norge
SpråkNorsk
Utmerkelse Doblougprisen (1980), Mads Wiel Nygaards legat (1953), Gyldendals legat (1949)
DebutAllis sønn (1935)

Magnhild Camilla Haalke (født 12. august 1885 i Vikna i Nord-Trøndelag, død 8. oktober 1984 i Oslo) var en norsk lærer og forfatter.

Haalke debuterte i 1935 med romanen Allis sønn da hun var 50 år gammel. Debutromanen regnes fremdeles som hennes beste verk, og er gjenutgitt flere ganger. Manuskriptet ble akseptert hos Aschehoug av redaktør Helge Krog. Ronald Fangen skrev i Tidens Tegn: «Et kunstnerisk mere modent debutarbeid er ikke kommet i vår litteratur på lang tid. Det kan efter mitt skjønn ikke innvendes noe mot denne boks kunstneriske utforming.» Den ble oversatt til 17 språk. På engelsk ble den utgitt av forlaget Alfred A. Knopf i New York. New York Times Book Reviews anmelder skrev: «Just in its brevity and firm grasp of psychology, the short novel has an excruiating strength.» Alfred Kazin skrev i sin anmeldelse at boken har «exceptionally good passages of insights and sympathy» (The New York Times, 17. mars 1937).[1]

I 1939 vant hun en nordisk romankonkurranse om «yrkeskvinnen i hennes forhold til arbeid, kjærlighet og hjem» med romanen Trine Torgersen, som kom ut året etter. Her skildrer hun en kvinnelig lærer på bygda som må kjempe på to fronter; mot et mannsdominert skolestyre og mot misunnelse og bakvasking fra kvinnene i et tett og tradisjonsbundet samfunn. Fram til 1940 arbeidde Haalke sjøl som lærer.

Hun skrev en lang rekke romaner, ofte med samme hovedperson eller samme slekt gjennom flere bøker, f.eks. trilogien om Gry (Åkfestet, Dagblinket og Rød haust?). Haalke har lagt handlinga til trøndersk bygdemiljø, og følger Gry fra hun er tolv til hun er førti. Trilogien er både en individualpsykologisk utviklingsroman og en skildring av et samfunn og ei tid der liten takknemlighet og mager belønning høstes av kvinnene, som ofte har de lengste arbeidsdagene og det tyngste arbeidet.

Trilogien Karenanna Velde, Kaja Augusta og Kvinneverden følger Kaja Augusta og slekten hennes.

Haalke er oversatt til engelsk, fransk, nederlandsk og svensk. Hun var gift med maleren Hjalmar Haalke, paret bodde det meste av tiden i Sør-Odal.

Magnhild Haalke mottok Statens kunstnerlønn fra 1954.

Verker[rediger | rediger kilde]

Romaner[rediger | rediger kilde]

Noveller[rediger | rediger kilde]

Skuespill[rediger | rediger kilde]

  • Drøm i galopp, 1953

Barnebøker[rediger | rediger kilde]

Memoarer[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ellefsen, Bernhard: «Et glemt mesterverk.» Morgenbladet, 10. april 2015.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Ingeborg Møller
og Aksel Sandemose
Vinner av Gyldendals legat
delt med Gunnar Larsen

Neste mottaker:
Egil Rasmussen
og Hans Henrik Holm
Forrige mottaker:
Nils Johan Rud
Norsk vinner av Doblougprisen
Neste mottaker:
Paal Brekke