Madame du Barry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Madame du Barry

Jeanne du Barry (født 19. oktober 1743, død 8. desember 1793) var en kurtisane som klarte å klatre seg oppover i det klassedelte samfunnet i Frankrike på 1700-tallet og var Ludvig XVs elskerinne til han døde. Han gav henne tittelen comtesse, så hun skulle ha ubegrenset tilgang til hoffet og hans private kammer. Hun ble forvist fra Versailles etter kongens død og ble satt i kloster med skrive- og besøksforbud, og ble til slutt henrettet i giljotinenPlace de la Concorde.

Hun var aldri på godfot med Marie Antoinette. Sistnevnte nedverdiget seg ikke til å snakke med du Barry, Antoinette syntes det var skammelig å ha en prostituert ved hoffet.

På vei til skafottet kollapset du Barry flere ganger og ropte «Ikke skad meg! Dere kommer til å skade meg!». Da hun til slutt steg frem for giljotinen, brukte hun god tid og forsøkte å utsette hentettelsen så lenge som mulig. «Encore un moment, monsieur le bourreau, un petit moment!» – «Vent et lite øyeblikk, herr bøddel, et lite øyeblikk!», var hennes siste ord før bøddelen lot bladet falle på nakken hennes. Han våget ikke drøye det lenger, for folkemassen var rasende og ble mer og mer oppildnet av du Barrys fåfengte forsøk på å utsette det uunngåelige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]