Louis-René-Eduard de Rohan-Guéménée

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Louis-René-Eduard de Rohan-Guéménée

Louis-René-Eduard de Rohan-Guéménée (født 25. september 1734 i Paris i Frankrike, død 16. februar 1803 i Ettenheim i Baden i Tyskland) var en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var biskop av Strasbourg.

Han ble kreert til kardinal 1. juni 1778 av pave Pius VI.

I det hemmelige konsistoriet den 13. februar 1786 publiserte paven for kardinalene et dekret der han suspenderte Rohan-Guéménée fra kardinalsverdigheten på grunn av den politisk-finansielle skandalen knyttet til dronning Marie-Antoinette av Frankrikes halskjede (affæren om diamanthalsbåndet). Han sa at han hadde gitt kardinal Rohan seks måneders frist til å bedre seg. Bakgrunnen var at kardinalen, som ønsket å gjenvinne tapt gunst hos dronningen som ikke hadde noen tanke for ham, var blitt lurt av en intrigemaker til å tro at han igjen hadde hennes gunst, og at hun ønsket at han på hennes vegne skulle kjøpe henne et kostbart diamanthalskjede. Dronningen mottok aldri smykket, og da hun ble klar over historien fikk hun kardinalen arrestert i august 1785 i Versailles og bragt til Bastillen. Pariserparlamentet frikjente ham, men hans prestisje hadde lidd skade.

Den 18. desember ble han gjeninnsatt i kardinalsverdigheten.

Ham motsatte seg sivilkonstitusjonen om kleresiet i Frankrike, og måtte derfor ta opp residens i Ettenheim i den tyske delen av sitt bispedømme.

Han fratrådte sitt bispeembede den 29. november 1801 for å underlette forholdet mellom kirke og stat etter konkordatsundertegnelsen mellom Pavestolen og Frankrike.

Han deltok ikke ved konklavet 1799-1800 som valgte pave Pius VII.

Han var i slekt med kardinalene Armand Gaston Maximilien de Rohan de Soubise (kreert 1712), Armand-Jules de Rohan-Soubise-Ventadour (1747) og Louis-César-Constantin de Rohan-Guéménée-Montbazon (1761), alle sammen biskoper av Strasbourg.