Louis-René-Eduard de Rohan-Guéménée

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Louis-René-Eduard de Rohan-Guéménée
Cardinal Rohan2.jpg
Født25. september 1734
Paris
Død16. februar 1803 (68 år)
Ettenheim
Far Hercule Mériadec, Prince of Guéméné
Mor Louise de Rohan
Søsken Jules Hercule Mériadec de Rohan, prince de Guéméné, Louis-Armand-Constantin de Rohan, Ferdinand Maximilien Mériadec de Rohan
Utdannet ved Lycée Louis-le-Grand
Beskjeftigelse Katolsk prest, diplomat
Nasjonalitet Frankrike
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Medlem av Académie française
Utmerkelser Kommandør av den Hellige Ånds orden, ridder av Sankt Mikaels orden

Louis-René-Eduard de Rohan-Guéménée (født 25. september 1734 i Paris i Frankrike, død 16. februar 1803 i Ettenheim i Baden i Tyskland) var en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var biskop av Strasbourg.

Han ble kreert til kardinal 1. juni 1778 av pave Pius VI.

I det hemmelige konsistoriet den 13. februar 1786 publiserte paven for kardinalene et dekret der han suspenderte Rohan-Guéménée fra kardinalsverdigheten på grunn av den politisk-finansielle skandalen knyttet til dronning Marie-Antoinette av Frankrikes halskjede (affæren om diamanthalsbåndet). Han sa at han hadde gitt kardinal Rohan seks måneders frist til å bedre seg.[trenger referanse] Bakgrunnen var at kardinalen, som ønsket å gjenvinne tapt gunst hos dronningen som ikke hadde noen tanke for ham, var blitt lurt av en intrigemaker til å tro at han igjen hadde hennes gunst, og at hun ønsket at han på hennes vegne skulle kjøpe henne et kostbart diamanthalskjede.[trenger referanse] Dronningen mottok aldri smykket, og da hun ble klar over historien fikk hun kardinalen arrestert i august 1785 i Versailles og bragt til Bastillen. Pariserparlamentet frikjente ham, men hans prestisje hadde lidd skade[trenger referanse].

Den 18. desember ble han gjeninnsatt i kardinalsverdigheten.

Ham motsatte seg sivilkonstitusjonen om kleresiet i Frankrike, og måtte derfor ta opp residens i Ettenheim i den tyske delen av sitt bispedømme.

Han fratrådte sitt bispeembede den 29. november 1801 for å underlette forholdet mellom kirke og stat etter konkordatsundertegnelsen mellom Pavestolen og Frankrike[trenger referanse].

Han deltok ikke ved konklavet 1799-1800 som valgte pave Pius VII.

Han var i slekt med kardinalene Armand Gaston Maximilien de Rohan de Soubise (kreert 1712), Armand-Jules de Rohan-Soubise-Ventadour (1747) og Louis-César-Constantin de Rohan-Guéménée-Montbazon (1761), alle sammen biskoper av Strasbourg.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]