Münchhausen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Münchhausen
Muenchhausen Film Logo 001.svg
Generell informasjon
SjangerEventyr Komedie Fargefilm
Utgivelsesår3. mars 1943
Prod.landTyskland Tyskland
Lengde105
119 (restaurert versjon) min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegissørJosef von Báky
ProdusentEberhard Schmidt
ManusforfatterGottfried August Bürger
Erich Kästner
Rudolf Erich Raspe
MusikkGeorg Haentzschel
Foran kamera
MedvirkendeHans Albers
Ilse Werner
Brigitte Horney
Leo Slezak
Prod.selskapUniversum Film A.G. (UFA)
Eksterne lenker

Münchhausen er en tysk eventyrfilm fra 1943 produsert av filmselskapet Universum Film A.G. (UFA). Filmen har Hans Albers i tittelrollen som 1700-tallets legendariske skrønemaker baron von Münchhausen. Ellers medvirker UFA-stjerner som Ilse Werner, Brigitte Horney (i rollen som tsarina Katarina den andre) og Leo Slezak. Regien er ved Josef von Báky og manus ved Erich Kästner. Handlingen bygger på Rudolf Raspes populære samling med Münchhausens utrolige historier fra hans reiser, jakt- og krigseventyr i blant annet Russland og Tyrkia.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den ungarske regissøren Josef von Bákys kommersielle suksess med filmen Annelie i 1941 førte til at han fikk i oppdrag av propagandaminister Joseph Goebbels å lage Münchhausen til UFAs 25-årsjubileum. Dette var en bredt anlagt og påkostet produksjon med imponerende filmeffekter etter datidens mål. Filmen var dessuten landets fjerde spillefilm i farger. Selv om filmen ble laget i det nazistiske Tyskland under andre verdenskrig, er filmen påfallende upåvirket av samtidens politiske virkelighet. Isteden er den blitt betegnet som en visuell hyllest til det tidløse, idylliske og landlige Tyskland.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner i løpet av en fest på 1700-tallet, hvor baron Hieronymus von Münchhausen forteller historier om den berømte baron Münchhausen, som gjestene hans tror at Hieronymus er fjernt i slekt med. Historien begynner i baronens hjemby Bodenwerder, tilbake fra et eventyr med sin pålitelige tjener Christian Kuchenreutter. En trollmann, Alessandro Cagliostro, ber baronen bli med på oppdrag for å ta over Polen. Baronen avviser forslaget, og forklarer at han ikke har interesse for makt - bare for nye eventyr. I St. Petersburg slutter baronen seg til hoffet rundt Katarina den store.

Baronen møter også prins Potemkin. De slåss i en "duell" i et mørkt rom, hvor den ene parten er forpliktet til å kalle "gjøken" mens den andre sikter og skyter en pistol mot lyden av motstanderens stemme. Baronen blir såret i duellen, og han går til Cagliostro, som nylig har ankommet St. Petersburg, for å pleie skadene. Etter å ha helbredet baronen, spør Cagliostro ham hva han ønsker mest av alt - ettersom penger og makt tydeligvis ikke interesserer ham. Baronen svarer at han ønsker å være så ung som han er i dette øyeblikket, så lenge han selv ønsker. Cagliostro innfrir dette ønsket. Når baron Hieronymus avslutter fortellingen sin, korrigerer gjestene ham på noen av historiske unøyaktigheter - samt det faktum at den virkelige baronen døde før noen av disse hendelsene egentlig fant sted. Gjestene oppdager deretter sannheten om legenden rundt baron Hieronymus von Münchhausen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]