Mølje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mølje er en matrett som har lange tradisjoner i Norge. Navnet brukes både om kjøttmølje og fiskemølje, men det er stor forskjell på de to rettene. Mens kjøttmølje er er basert på kjøttkraft (som oftest av svin) og flatbrød, består fiskemølje av kokt torsk med lever og rogn. Her finnes det utallige variasjoner på både kjøttmølje og fiskemølje. Langs kysten i Troms er fiskemølje «nasjonalretten», og i innlandsområdene spiser man kjøttmølje. Kjøttmøljen som tradisjon i Norge er ikke lenger så vanlig og utbredt som fiskemøljen.

Kjøttmølje[rediger | rediger kilde]

Oppskrift[rediger | rediger kilde]

Rullekraft og ribbefett has i en kasteroll og varmes opp, og tilsmakes med salt og pepper. Så brytes flatbrød oppi kjelen med kraft og fett. Dette kan og gjøres direkte på tallerkenen. Det er viktig at alt er skikkelig varmt, også tallerkener. Det er best å bruke flatbrød uten poteter, gjerne et litt hardt flatbrød så mølja ikke blir for grøtaktig. Retten serveres gjerne med øl og dram til, ofte akevitt.

Tradisjoner[rediger | rediger kilde]

Mange steder i landet har mølje vært en tradisjonsrett som ble servert om formiddagen på julaften. I indre Østfold og flere andre steder har det vært tradisjon å servere mølja klokken 12, gjerne til storfamilien, som ofte dro hver til sitt for resten av kvelden.

Varianter[rediger | rediger kilde]

En variant som det før i tiden var tradisjon å servere enkelte steder i Finnmark, var mølje av flådde, rensa sauehoder med avhogd snute. Hodene ble lagt i saltlake i 10 – 14 dager og siden kokt med tunger og hjerter. Retten ble kalt kjøttmølje og servert til middag på julaften.

Fiskemølje[rediger | rediger kilde]

Oppskrift[rediger | rediger kilde]

Fiskemølje med torsk (skrei), lever og rogn, også i all enkelhet kalt torsk, lever og rogn.

Fisken skal trekke i 8-9 minutter, rogn bør trekke mellom 25 og 30 minutter. Leveren bør trekke i fiskekraft og malt pepper. Når leveren blir grå i fargen, er den ferdig. Putt rå løk på toppen av leveren, for løk nøytraliserer transmak. Serveres med poteter og flatbrød.

Tradisjoner[rediger | rediger kilde]

Fiskemølje med torsk spises mest om vinteren mens møljen av sei er mer noe man spiser om sommeren. I fiskmøljen av sei bruker man bare lever, mens den av torsk har man også med rogn. Det er en gammel tradisjon at man fisket juletorsken og lagde mølje til julemiddag i Nordland, men også andre steder var og er dette fremdeles tradisjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]