Mågerø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mågerø er ei halvøy i Færder kommune i Vestfold, nordøst på øya Tjøme ved Oslofjorden. Mågerø har båthavn, båtbyggeri og militær luftovervåkningsstasjon.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet har hatt mange ulike skrivemåter, blant annet Maurø, Maagerø, Måkerøy og nå sist Mågerø. Opprinnelsen til navnet er usikker. Uttalen, som er måg(e)re, tyder på at navnet opprinnelig var Mávareiðr, sammensatt av «máva», måkers, og «reiðr», reir. Med g i avlydsforhold til v, som stoga av stova, kan Mávareiðr ha blitt til Mågarei, og deretter Mågere. En annen mulighet er at navnet kommer av Mágarøy, med et ukjent hunkjønnsord som førsteledd og ordet øy som andreledd. Både uttalen og de gamle skriftformene viser at navnet ikke er en dansk skrivemåte for Måkerøya, som det kan se ut til ved første øyenkast. I 1993 ble skrivemåten av navnet endret fra Måkerøy til Mågerø.

Luftovervåkingsstasjon[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Luftforsvarets stasjon Mågerø

Luftforsvarets stasjon Mågerø eller Control and Reporting Centre (CRC) Mågerø er en av kommunens største arbeidsplasser. Mågerø hadde i over 40 år tre umiskjennelige radardomer som landemerke, synlig for båttrafikk og andre. Disse ble fjernet sommeren 2006.

Kongelig feriested[rediger | rediger kilde]

På Mågerø ligger også kongefamiliens private feriebolig tegnet av Lund Hagem Arkitekter og landskapsarkitekt Gullik Gulliksen AS. Ferieboligen ble ferdigstilt i 1993. Av sikkerhetsmessige grunner er den plassert ved det militære området.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]