Lydord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wiktionary har ordbokoppføringer om onomatopoetikon
Lydord kan blant annet være ord som etterlikner utrop og dyrelyder. Bildet viser ME-OW («mjau!»), forsida på et amerikansk musikktrykk fra 1918. Ord for dyrelyder er tilpasset de ulike språkenes særegne skrivemåter og lydtradisjoner.

Lydord eller onomatopoetikon (av gresk ὀνοματοποιία som er satt sammen av ὄνομα, onoma, «navn, ord», og ποιέω, poiein, «skape», flertall onomatopoetika) er et lydmalende eller lydhermende ord i et språk. Det vil si at ordet beskriver lyden, aktiviteten eller tingen som ordet etterlikner lyden av. Eksempler er interjeksjoner (utrop) som au, usj, atsjo, ha-ha og puh og dyrelyder som voff, mjau, , kykkeliky og ko-ko. Lydetterlikninger kan også være opphav til grunnstammen i verb, for eksempel buldre, gurgle, dunke, ploppe, knegge, brøle og suse, og substantiver, for eksempel plask, pling, pip, ring, kling, krasj, brak, drønn og smell.

Lydmalende ord brukes mye i barnespråk. De er også vanlig i tegneserier for å beskrive ulike typer lyder i bildene. Eksempler er pang, bang, smæsj, svisj, wham, tikk-takk, zzzz og kremt. Lydordene i tegneseriene er gjerne utformet for å synliggjøre styrken og kvaliteten på lyden. For eksempåel gjengis onomatopoetikonet for en høy lyd oftest med kraftige bokstaver.

Kjente onomatopoetika[rediger | rediger kilde]

SH-H-H («hysj!»), amerikansk plakat fra andre verdenskrig som oppfordrer folk å være stille der krigsindustri-arbeidere ved Carnegie-Illinois Steel Company sover. Lukket hånd med utstrakt, loddrett pekefinger foran en lukket munn er også en gest som tegn på stillhet.

Chitty Chitty Bang Bang[rediger | rediger kilde]

Den polskamerikanske grev Louis Vorow Zborovski fikk bygd tre flymotoriserte racerbiler etter første verdenskrig. Bilene kalte han Chitty chitty bang bang ettersom det var lydene de lagde. Senere plukket forfatteren Ian Fleming opp navnet og brukte det i barneboken med samme tittel.

Gollum[rediger | rediger kilde]

Da J.R.R. Tolkien skrev fantasyklassikeren Ringenes Herre, skapte han blant annet en ubehagelig liten figur med en hoste som med ord kan beskrives som «ghollum, ghollum». Derav navnet Gollum.

Buzz Aldrin[rediger | rediger kilde]

Buzz er et engelsk, lydmalende ord for noe som surrer, for eksempel en bie. Men selv om den amerikanske romfareren Buzz Aldrin bærer dette onomatopoetikonet, er den egentlige bakgrunnen for navnet at Aldrins søster Fay Ann ikke helt greide å si «brother», og resultatet ble «buzzer». Aldrin ble så glad i kjælenavnet sitt at han i begynnelsen av 1980-årene fikk endret døpenavnet Edwin Eugene Aldrin Jr. til Buzz Aldrin.

Swoosh[rediger | rediger kilde]

Swoosh er det engelske kallenavnet på den kjente logoen til den amerikanske sportsutstyrsprodusenten Nike, Inc.. Logoen er formet som en tjukk fartstripe som nettopp kan illustrere bevegelseslyden «svosj!» i en tegneserie. Merket ble laget i 1971.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Herme, meningsbærende ordsekvenser som etterlikner lyder
  • Interjeksjon, lydord, utrop og svar
  • Dyrelyder
  • Lydpoesi (lydmaleri), lyddikt der lydkvaliteten i ordene er viktigere enn meningsinnholdet
  • Scat-sang, jazzsang med tullestavelser som etterlikner instumentlyder
  • Fonem, minste lydbit som forandrer ordbetydningen i et talespråk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]