Lycée Alain Chartier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lycée Alain Chartier er en videregående skole som ligger i Bayeux. Den norske seksjonen ved Lycée Alain Chartier ble opprettet i 1979. Samarbeidet med skolen i Frankrike forvaltes av Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU)

Dette er en liten videregående skole etter fransk målestokk, med ca. 700 elever. Hvert år tas det opp seks norske elever til et tre årig utdanningsløp. Bare norske jenter kan søke om opptak på denne skolen fordi elevene bor sammen på internatet (men det er både gutter og jenter på skolen.) Ettersom den er relativt liten, må elever som velger økonomisk/sosialøkonomisk linje de to siste årene, ta denne ved naboskolen, Lycée Arcisse de Caumont.

Bayeux ligger i Normandie og har ca. 15 000 innbyggere. Byen ligger i et typisk jordbruksområde og er seg sine nordiske tradisjoner bevisst. Byen er kjent for sin vakre katedral og det over 70 m lange Bayeux-teppet fra 1000-tallet. 27 kilometer fra Bayeux ligger Caen, med ca. 150 000 innbyggere. Caen er en universitetsby med blant annet et skandinavisk institutt.

Kost og losji[rediger | rediger kilde]

Skolen har ikke eget internat, men har ordnet plass på internatet på Arcisse de Caumont. I tilknytning til sovesalene er det dusjer og vaskeservanter samt toaletter. De seks norske bor sammen på et rom. Ved siden av hver sovesal bor en kvinnelig lærer eller tilsynskvinne.

Internatet er stengt i helgene. Frokost serveres 0715 – 0745, lunsj spiser elevene i skolens matsal fra kl. 1145 til 1315 og middagen er kl. 1845. I andre og tredje året er elevene selv ansvarlige for kosten. Kantinekort kan kjøpes om en ønsker å spise på skolen.

Elevene bor hos vertsfamilier i Bayeux eller omegn fra fredag kveld til mandag morgen.

Miljø, fritid[rediger | rediger kilde]

En bør merke seg at det er forholdsvis strenge utgangsregler for skolen og internatet. Elevene kan fritt gå ut av skolens område i friminutt og fritimer, mellom 1210 og 1330 og mellom 1730 og 1830. Etter denne tid er det ikke anledning til å gå utenfor internatets område. Onsdag ettermiddag har elevene fri fra kl. 1200 til 1900. Lørdag har elevene fri.

Det er gode muligheter for fritidsaktiviteter. Skolen har eget lag i håndball, volleyball og basketball. Teatergruppen setter opp et par stykker årlig, og det er eget kor for elever og lærere. Det er ellers anledning til å drive med tennis, dans, svømming, bordtennis, golf etc. utenom skolen.

Norskseksjonen disponerer to små klasserom på skolen. Her finnes det norske bøker, aviser og tidsskrifter. I et rom er det datamaskiner med internett-tilgang.

Skolestart[rediger | rediger kilde]

I løpet av første trimester ved skolen vil de norske elevene få intensiv undervisning i fransk og bare følge den franske klassen i enkelte fag. Senest i andre trimester, i november, vil de bli fullstendig integrert i franske klasser. Ekstraundervisning opprettholdes i enkelte fag, bl.a. fransk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nettsted om ordningen: stueriutlandet.no Arkivert 19. januar 2015 hos Wayback Machine.