Lusofoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra en kampanje for leselyst på portugisisk-talende Øst-Timor.

Lusofoni er et uttrykk som brukes om kulturen rundt det portugisiske språk. En lusofon person er en som er portugisisktalende. Ordet stammer fra navnet på den romerske provinsen Lusitania, som omfattet det området som i dag er kjent som Portugal.

Begrepet lusofoni omfatter mer enn bare å være portugisisktalende. Det viser til mennesker med en kulturbakgrunn som er nært knyttet til det portugisiske språket, uavhengig av etniske og geografiske ulikheter. Den lusofone kulturen er en arv fra det portugisiske imperiet. Fortsatt eksisterer det en kulturell og politisk tilknytning mellom landene som tidligere tilhørte dette imperiet, noe som blant annet kommer til uttrykk gjennom Samveldet av portugisiskspråklige land, som ble dannet i 1996.

Den lusofone verden består av Portugal, Angola, Brasil, Kapp Verde, Guinea-Bissau, Macao, Mosambik, São Tomé og Príncipe og Øst-Timor, samt andre portugisisktalende samfunn rundt om i verden. Det er totalt ca 280 millioner mennesker rundt om i verden som er portugisisktalende.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]