Luo Ronghuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Luo Ronghuan

Luo Ronghuan (forenklet kinesisk: 罗荣桓; tradisjonell kinesisk: 羅榮桓; pinyin: Luó Rónghuán; Wade-Giles: Lo Jung-huan, 26. november, 190216. desember, 1963) var en kinesisk kommunistleder og offiser.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Luo ble født i Hengshan i Hunan-provinsen i 1902. Han ble med i Kinas kommunistiske ungdomsliga i april 1927 og det kinesiske kommunistparti senere det året. Han tjente som sikkerhetssjef under den lange marsjen.

Etter andre verdenskrig tjente Luo som Lin Biaos politiske kommissær i Mandsjuria under den kinesiske borgerkrigen. Luos rolle i den kommunistiske seieren i Mandsjuria, og dermed i hele fastlands-Kina, bar mye større enn han først fikk æren for, og kanskje til og med større enn Lin Biaos rolle. Dette var særlig på grunn av at Luo, i motsetning til Lin, klarte å få folket og soldatene over til kommunismen, og dermed tilrettelegge et solid politisk grunnlag. Luo klarte å stopp forfølgelsen av soldatene med en høytstående familiebakgrunn, og beholdt derfor folkets støtte. Langt færre kommunister deserterte i Mandsjuria (60 000) i forhold til andre kommunistkontrollerte områder (for eksempel Shandong, hvor over 300.000 deserterte, selv om kommuniststyrken var mindre).

Etter Folkerepublikken Kina ble opprettet i 1949, ble Luo stabssjef for folkets frigjøringshær. Han ble så landets riksadvokat. I 1955 ble han utnevnt til marskalk. Luo var også et medlem av den sjuende sentralkomitéen til det kinesiske kommunistpartiet og av paritets åttende politbyrå.