Luo Ronghuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Luo Ronghuan
Luo Ronghuan.jpg
Født26. november 1902
Rongheng Town
Død16. desember 1963 (61 år)
Beijing
GravlagtBabaoshan revolusjonære gravlund
Utdannet ved Private Qingdao University, Q10297277
Beskjeftigelse Politiker
PartiDet kinesiske kommunistiske parti
NasjonalitetFolkerepublikken Kina

Luo Ronghuan (forenklet kinesisk: 罗荣桓; tradisjonell kinesisk: 羅榮桓; pinyin: Luó Rónghuán; Wade-Giles: Lo Jung-huan, født 26. november 1902 i Hengshan i Hunan i Kina, død 16. desember 1963 i Beijing) var en kinesisk kommunistleder og offiser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Luo ble født i en landsby i fylket Hengshan i Hunan-provinsen i 1902. Som 17-åring begynte han på Xiejun meddelskole i Changsha. Fem år etter begynte han på Qingdao privatkollegium (som inngår det som i dag er Shandonguniversitetet), og fullførte der en forberedende kurs i kommersiell industri i 1926.

Kommunist, militær[rediger | rediger kilde]

Han ble med i Kinas kommunistiske ungdomsliga i april 1927 og det kinesiske kommunistparti senere det året. Han tjente som sikkerhetssjef under den lange marsjen.

Etter andre verdenskrig tjente Luo som Lin Biaos politiske kommissær i Mandsjuria under den kinesiske borgerkrigen. Luos rolle i den kommunistiske seieren i Mandsjuria, og dermed i hele Fastlands-Kina, bar mye større enn han først fikk æren for, og kanskje til og med større enn Lin Biaos rolle. Dette var særlig på grunn av at Luo, i motsetning til Lin, klarte å få folket og soldatene over til kommunismen, og dermed tilrettelegge et solid politisk grunnlag. Luo klarte å stopp forfølgelsen av soldatene med en høytstående familiebakgrunn, og beholdt derfor folkets støtte. Langt færre kommunister deserterte i Mandsjuria (60 000) i forhold til andre kommunistkontrollerte områder (for eksempel Shandong, hvor over 300.000 deserterte, selv om kommuniststyrken var mindre).

Folkerepublikken Kina[rediger | rediger kilde]

Etter Folkerepublikken Kina ble opprettet i 1949, ble Luo stabssjef for Folkets frigjøringshær. Han ble så landets riksadvokat.

I 1955 ble han utnevnt til marskalk. Luo var også et medlem av den sjuende sentralkomitéen til det kinesiske kommunistpartiet og av paritets åttende politbyrå.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Yuwu Song: Biographical Dictionary of the People's Republic of China. Jefferson: McFarland & Company, 2012, s. 224. ISBN 978-0-7864-3582-1.
  • China at War: An Encyclopedia. edited by Xiaobing Li. Santa Barbara: ABC-CLIO, 2012. ISBN 978-1-59884-415-3.