Luis Barragáns hus og studio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luis Barragáns hus og studio
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Luis Barragáns hus og studio
Huset til Luis Barragán.
LandMexico Mexico
StedTacubaya
Innskrevet2004
Kriterium KULTUR
Se ogsåVerdensarvsteder i Mexico
ReferanseUNESCO nr. 1136
Luis Barragáns hus og studio ligger i Mexico
Luis Barragáns hus og studio
Luis Barragáns hus og studio (Mexico)

Luis Barragáns hus og studio ligger i bydelen Tacubaya i Mexico by og var arkitekten Luis Barragáns bosted i årene etter andre verdenskrig. Huset ble bygd i 1948 og er et tre etasjer høyt betonghus på totalt 1161 m² med en hage som gjenspeiler Barragáns stil under denna perioden. I dag er huset et museum som kan besøkes gjennom guidede turer [1]. Bygningen anses å være et magnum opus i den moderne arkitekturens design.

Museet eies og forvaltes i dag av delstaten Jalisco og Fundación de Arquitectura Tapatía Luis Barragán (Arkitekturstiftelsen Luis Barragán).

Huset kom på UNESCOs verdensarvliste i 2004, som et av 29 verdensarvsteder i Mexico.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Huset ligger på General Francisco Ramírez 12 i Tacubaya i Mexico by. Fasaden er i stil med den omgivende bebyggelsen siden det var viktig for Barragán å ikke endre stilen i gaten den lå i. Entréhallen er relativt liten, for å gi en overgang fra omverdenen til innsiden i huset og Barragáns egen stil, noe som var sterke livfulle farger. Den første korridoren i huset er for eksempel en sterkt rosa farge med gule mellomrom, noe som står i stil med hans glede av å bruke slike farger.

En av de viktigste delene i huset er lyset, og Barragán likte aldeles ikke taklys, men heller naturlys eller små lamper og lyskilder rundt omkring på små bord i huset.

Den storslåtte hagen (som ikke er så stor som den ser ut til, men som Barragán ville at skulle se stor ut) er et komplekst puslespill av naturlige korridorer og trær, og er en av grunnene til at det i dag er en verdensarv.

Referanser[rediger | rediger kilde]