Klostrene under Popocatépetl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klostrene under Popocatépetl
LandMexicos flagg Mexico
Areal21,56 hektar
Kart
Klostrene under Popocatépetl
18°56′05″N 98°53′52″V

Klosteret i Tochimilco
Klosteret i Tepoztlán

Klostrene under Popocatépetl er fjorten klostre i området nær vulkanen Popocatépetl i det sentrale Mexico. De ble alle ble bygd på 1500-tallet av munker fra fransiskanerordenen, dominikanerordenen og augustinerordenene, og spilte en avgjørende rolle i kristningen av en stor befolkning over et betydelig område på relativt kort tid. Disse finnes i kommunene Atlatlauhcan, Cuernavaca, Hueyapan, Tetela del Volcán, Yautepec, Ocuituco, Tepoztlán, Tlayacapan, Totolapan, Yecapixtla og Zacualpan de Amilpas i delstaten Morelos, og i Calpan, Huexotzingo og Tochimilco i delstaten Puebla, alle med utsikt mot den karakteristiske vulkanen Popocatépetl.

I 1994 ble disse klostrene plassert på UNESCOs verdensarvliste som den 14. oppføringen i Mexico. For øyeblikket har Mexico 26 oppføringer på lista, og ytterligere to kulturminner blir for øyeblikket vurdert for oppføring.

Disse klostrene er imponerende i sin strenge enkelhet, og er ofte rektangulære og av imponerende høyde. De er som regel plassert høyt over landsbyene. De tykke murene som omgir anleggene, og som ble oppført av forsvarshensyn, bidrar også til det imponerende inntrykket.

Klostrene er ikke i bruk i dag, noe som skyldes den antiklerikale politikken i Mexico etter selvstendigheten.

Dominikanerklosteret i Tepoztlan[rediger | rediger kilde]

Tepoztlan er en malerisk småby i delstaten Morelos. Spanjolene kom hit i 1521, og deretter fulgte dominikanerne som brukte sitt kloster i arbeidet med å omvende innbyggerne til katolisismen. Klosteret er i dag museum, og det ble bygd mellom 1559 og 1580, og viet til jomfru Marias fødsel. Utenfra ser klosteret ut som en festning, og inne i kirken som ble ferdigstilt i 1588 er de originale freskene bevart.

Kirkefasaden er i plateresk-stil, dvs. den tidlige spanske renessansestilen, og har tykke pilarer som støtter opp tårnene. Tårnene ble gjenoppbygd etter et jordskjelv i 1839. Portalen er dekorert med skulpturer, slik som jomfru Maria med Jesusbarnet, flankert av Sankt Dominikus og Sankta Katarina av Siena og to engler.

Den enskipete kirkene ender i en apsis, og kirken har et dominerende gotisk ribbehvelv. Innenfor kirken ligger klostergården, med søyleganger i to etasjer. Både fellesrommene i andre etasje og klostercellene i første etasje er gruppert rundt klostergården. Til høyre for kirken finnes det et utskåret kors fra 1500-tallet.

Fransiskanerkirken og domkirken i Cuernavaca[rediger | rediger kilde]

Cuernavaca er hovedstad i den lille delstaten Morelos, og ble en viktig by for spanjolene allerede de første årene etter erobringen i 1521. Domkirken i Cuernavaca var tidligere klosterkirken for fransiskanerne, og ble påbegynt i 1533. Utenfor kirken står det et såkalt åpent kapell med et gotisk hvelv. Åpne kapeller ble brukt for å preke for de lokale innbyggerne, som engstet seg for å gå inn i europeernes kirker. Selve klosterkirken er i en enkel stil med tønnehvelv, og her finnes det rester etter de originale kalkmaleriene. To andre kirker av nyere dato ligger også på klosterområdet, deriblant Iglesia de la tercer orden i barokkstil.

Augustinerklosteret i Atlatlauhcan[rediger | rediger kilde]

Atlatlauhcan er en mindre by i delstaten Morelos. Her ble et augustinerkloster bygd mellom 1570 og 1600. Foran kirken ligger det en indre gård med to mindre kapeller og et åpent kapell. Fasaden på kirken er utstyrt med en forhøyet gavl hvor kirkeklokkene henger. Hvelvene i søylegangene i klostergården har sekskantede bokser som er utsmykket med fresker.

Augustiner- og fransiskanerklosteret i Yecapixtla[rediger | rediger kilde]

Yecapixtla er en kommune i delstaten Morelos. Fransiskanerne bygde først i 1525 et beskjedent kapell, som senere ble erstattet med et imponerende befestet kloster. Byggingen ble ledet av augustineren Jorge de Ávila. Foran kirken danner flere små kapeller et gårdsrom.

Kirkens fasade er enkel og vakker, og er utsmykket med kjeruber og blomstermotiver. Et gotisk rosevindu er plassert over den pent uskårne portalen i plateresk-stil (tidlig renessanse). Under den øvre kanten av fasaden ses et symbol for de fem sårene som Frans av Assisi mottok, og som symboliserer de samme sårene som Kristus led under korsfestelsen. Et annet symbol er piler gjennom et hjerte, noe som er et symbol for augustinerordenen. Inne i kirken er den hogde prekestolen i stein fra 1500-tallet, og hvelvet er i gotisk stil.

Fransiskanerklosteret i Huejotzingo[rediger | rediger kilde]

Huejotzingo ligger i delstaten Puebla og befinner seg 2100 meter over havet, og her finnes en av de vakreste fransiskanerklostrene. Sannsynligvis ble klosteret påbegynt i 1529, og rundt 1570 var anlegget ferdigstilt.

Midt inne i klostergården finnes det et utskåret kors fra 1500-tallet. Små kapeller finnes i hvert hjørne av gården.

Kirken ser ut som en festning på grunn av den imponerende høyden, og har en enkel fasade. Den enskipete kirken har et vakkert hvelv i gotisk stil og en gotisk apsis. Koret er utsmykket med en 'retablo', altertavle, fra 1586. Altertavla er i renessansestil, og er utsmykket med skulpturer og malerier av den flamske kunstneren Simon Pereyns, som virket i Mexico. Det finnes også rester av murmalerier på en av veggene, og gråtonene i disse maleriene skal imitere relieffer og skulpturer. Muren over sakristidøra er utsmykket med symboler i mudéjar-stil (arabisk-inspirert spansk stilart).

Klostergården har søyleganger i to etasjer, i den nedre er det rester av murmalerier. Både refektoriet, andre fellesrom og klostercellene er plassert rundt den indre klostergården.

Fransiskanerklosteret i Calpan[rediger | rediger kilde]

Fransiskanerklosteret i Calpan, i delstaten Puebla, ble grunnlagt i 1548. Den enkle fasaden på klosterkirken er utsmykket med skulpturer, blant annet av magüey-blomsten. Inne i klostergården er det fire kapeller, utsmykket med geometriske mønster og med motiver som bebudelsen, dommedag og flere. En fontene fra 1600-tallet er gjenoppbygd inne i klostergården etter at deler av fontenen hadde blitt spredt ut over hele byen.

Fransiskanerklosteret i Tochimilco[rediger | rediger kilde]

Tochimilco befinner seg i hellinga på vulkanen Popocatépetl i delstaten Puebla, og her ble en av de tidligste fransiskanermisjonene grunnlagt. Kirken har en fasade i renessansestil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata