Tacubaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aztekisk skrifttegn for Tacubaya fra Codex Mendoza
Atlacuihuayan/Tacubaya ved den spanske erobring - og i den 21. århundre. Mexico Citys moderne sentrum overlapper det store tempeltorget sentralt i bildet.
Tacubaya på kart over Mexicos undergrunnsbane

Tacubaya er en bydel i det administrative distriktet Miguel Hidalgo i Mexico by. Den ligger vest i byen, og var før koloniseringa kjent som Atlacuihuayan. Tacubaya er i dag en rolig bydel og har en rekke restauranter og barer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn viser kontinuerlig menneskelig beboelse på stedet siden mellom 450 og 250 f.Kr. av chichimecafolket. Denne bosetningen ble til slutt delt inn i et seremonielt senter i nord og boligområde i sør, og viser tegn pål påvirkning fra teotihuacankulturen.[1][2] Mexicaene ankom først i 1276, men dro deretter i 1279 til Chapultepec. Det opprinnelige nahuatlnavnet var Acozcomac, senere endret til Atlalcuihaya, Atlacuihayan. Navnet kommer fra nahuatl og betyr «der vann samles». Dette andre navnet ble hispanisert til Tacubaya da spanjolene bygde et kloster her kalt San José de Tacubaya i den tidlige kolonitiden.[1]

Området var viktig for spanjolene i den tidlige kolonitiden. Etter erobringen grunnla spanjolene flere kirker, klostre og store hetrskapshus i dette området. Visekongene tilbrakte tid her på grunn av dets naturskjønnhet. Som følge av dettet ble området raskt delt mellom rike og fattige. Tacubaya lå av bredt, flatt land med frittflytende elver som forsynte Mexico by med ferskvann. Å flytte Ny-Spanias hovedstad fra Mexico by (nå det historiske sentrum) til Tacubaya ble vurdert tidlig i kolonitiden, men det skjedde aldri.[3]

Tacubayaplanen, som førte til reformkrigen, ble lagt i Tacubaya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Tacubaya» (spansk). Mexico City: Mexico City Metro. Besøkt 29. januar 2010.  Arkivert 14. juni 2011 hos Wayback Machine.
  2. ^ INAH. «La historia de Tacubaya» (spansk). Mexico City: Artes e Historia Mexico. Besøkt 29. januar 2010. 
  3. ^ «Especialista destaca valor histórico de Tacubaya». El Informador (spansk). Guadalajara, Mexico. 2. august 2009.