Hopp til innhold

Lugalbanda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lugalbanda var en legendarisk konge i byen Uruk omkring 2800 f.Kr.. Han var den andre kongen, og omtales som sønn av Enmerkar og far til Gilgamesj. Det er uklart om sumererne regnet ham som en historisk person eller om han tilhører sumerisk mytologi; i historiene om ham omgås han gudene, og han er nevnt i en liste over guder.[1]

Man kjenner to fortellinger om Lugalbanda, men den første er bare kjent i fragmenter. Lugalbanda og fjellhula skal han være hærfører når Enmerkar erklærer krig mot byen Aratta. Ved en fjellovergang blir han syk, og troppene etterlater ham i en fjellhule. Herfra er teksten bare bevart i fragmenter. Fortellingen om Lugulbanda og Anzu-fuglen begynner der den forrige ble uklar. Lugulbanda varter opp en kjempefugl, og får magiske evner til takk. Disse kommer til nytte når han skal hjelpe til med farens hærtog, og han blir sendt til gudinnen Inanna for å be om hjelp på farens vegne.

I den sumeriske versjonen av eposet Gilgamesj blir Lugalbanda omtalt som Gilgamesj' far; mens i en senere akkadisk versjon av eposet fremstilles Lugalbanda og hans hustru Nimsun ikke bare som foreldre, men også som guder.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Jens Braarvigs innledning til Sumeriske skrifter, 2006

Tekster på norsk

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]