Ludwik Szaciński

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ludwik Szacinski)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ludwik Szaciński
Ludwik Szaciński de Ravics
Ludwik Szacinski De Ravicz
Ludwik Szacinski ca. 1890 - Oslo Museum - OB.F18645b.jpg
Ludwik Szacinski ca. 1890
Født16. april 1844
Suwałki i Polen
Død8. juli 1894 (50 år)
ChristianiaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FotografRediger på Wikidata
Ektefelle Hulda Szaciński (1845 – 1922)
Barn Stanislaw SzacińskiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Polsk-norsk

Ludwik Szaciński de Ravics (født 15. eller 16. april 1844[note 1][1][2] i Suwałki i russisk Polen, død 8. juli 1894 i Christiania) var fotograf i Christiania og en av de ledende portrettfotografene i Norge på slutten av 1800-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ludwik Szaciński var født nord i den russiske delen av Polen; han var det fjerde av ti barn av Feliks og hans hustru Jozefa født Frydrych. Familien Szaciński var kommet til Suwalki fra Litauen.

Ludwik gikk på kadettskole i Warszawa, og der var han da januaroppstanden mot russerne brøt ut i 1863. Han tok del i opprøret som sekondløytnant. Han ble tatt til fange og dømt til døden. Han rømte under dramatiske omstendigheter; han ble såret i foten under flukten og var i noen år på flukt i flere land i Europa.

Ludwik Szaciński - U-0001-0004.jpg

Flyktning[rediger | rediger kilde]

I Sverige skal han ha livnært seg som hundedressør ved hoffet til kong Karl IV i Stockholm inntil han kom til Norge i 1865. Han var fattig og kom med alle sine eiendeler på en kjerre.[1]

Fotograf[rediger | rediger kilde]

De første par årene livnærte han seg som omreisende fotograf og i 1867 etablerte han seg med eget atelier i Rådhusgata 11 i Christiania. Atelieret ble senere flyttet til Stortorvet/Karl Johans gate.

Szaciński ble en svært søkt fotograf og han portretterte mange av samtidens kjente personer. Han hadde en tilnærmet komplett samling av stortingsrepresentantene og i 1888 ble han kongelig hoffotograf. Hans arbeider gav han en rekke internasjonale fotopriser, blant annet fra Paris, Wien, Dresden, Philadelphia foruten fra Christiania.

Da Det fotografiske Selskab ble stiftet i mars 1882 ble han valgt til formann. Han var ellers aktiv innen jakt og friluftsliv samt spiritisme og hypnose. Det var imidlertid kjent at han aldri trivdes i Norge og alltid forble en flyktning. Han begikk selvmord på Ormøya utenfor Christiania.[1]

Firmaet ble drevet videre under samme navn av enken Hulda Szaciński frem til 1916.[2]

Eksempler på fotografier[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roger Erlandsen skriver 15. april i Norsk biografisk leksikon, fotografregisteret hos Preus Museum / Nasjonalbiblioteket oppgir 16. april.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Ludwik Szacinski De Ravicz av Roger Erlandsen i Norsk biografisk leksikon
  2. ^ a b Ludwik Szacinski de Ravics fra Register over norske fotografer / Preus Museum / Nasjonalbiblioteket

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]