Skråtobakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skråtobakk, presset og smakssatt tyggetobakk, av to velkjente varemerker: det amerikanske «Red Man» og det danske «Oliver Twist».
En annen variant av moderne skråtobakk. Pakka er påført advarselen «Dette produktet er ikke et trygt alternativ til sigaretter».
Skader på tannkjøtt etter bruk av skråtobakk og snus.

Skråtobakk, også kalt skrå og tyggetobakk, er tobakk som tygges. Skråtobakk kan på samme måte som snus (tørt eller vått tobakkspulver) ha flere tilsetningsstoffer og aromaer. Skråtobakk kan i mange tilfeller også røykes. Skråtobakk blir gjerne solgt i mindre pakker enn snus, og denne typen blir ofte regnet som sterkere enn både snus og vanlig røyketobakk. I forhold til antall røykere og snusere, er det få skråtobakktyggere i Norge. Det er lov å nyte skråtobakk og snus alle steder i Norge, også på utesteder.

Historikk, framstilling og bruk[rediger | rediger kilde]

Å tygge tobakk er en av de eldste måtene å bruke tobakk på. Det var amerikanske indianere som omkring år 1500 lærte europeiske nybyggere å tygge tobakk som stimulerende og psykoaktivt middel, det vil si stoff med oppkvikkende virkning.

Skråtobakken ble fremstilt ved at hele tobakksblader ble innsatt med fruktsaus, ofte sviskesaus, halvtørket og vridd sammen til tykke hyssing- eller taulignende tråder. Tykkelsen kunne variere, men vanlige formater var ca. 0,5 cm tykk eller som en stor sigar. Opprinnelig ble skråtobakk solgt etter vekt, ved at forhandleren skar av fra en stor kveil. Det ble etterhvert vanlig med standardpakninger av vokset papir.

Bruken var litt forskjellig. De tynne snorene ble bitt eller skåret i porsjonsdoser som ble enten tygget langsomt eller bare brukt som en pris snus. Skrå i sigartykkelse ble skivet og sugd på mere enn tygget. Når smaken var gått ut fra en side, var det på tide å vende skråen i munnen – og spytte brunt.

Både snus og skrå ga ofte økt spyttutsondring. Å svelge så mye nikotinholdig væske ga lett hjertebank. Spytting var derfor en del av ritualet og spyttebakken var standard tilbehør i mange hjem, på venteværelser samt tog og båt. Den utstrakte spyttingen var medvirkende til at en mange steder hadde skilt med tekst som fortalte at spytting på gulvet var forbudt.

Swedish Match var ifølge selskapets årsrapport i 2009 den ledende produsenten av tyggetobakk i USA med en markedsandel på rundt 45%.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Tobakk
  • Snus
  • Snuff, luktsnus
  • Paan, stimulerende og psykoaktivt blanding av betelblader og -nøtter og eventuelt tobakk som tygges som en slags skrå i Asia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Annual Report 2009 Swedish Match.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]