Luca Marenzio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Luca Marenzio
Luca conte Marenzio, Komponist des 16. Jahrhunderts.jpg
Født18. oktober 1553
Coccaglio
Død22. august 1599 (45 år)
Roma
Beskjeftigelse Komponist
Sjangermadrigal
Aktive år

Luca Marenzio (født 18. oktober 1553 i Coccaglio ved Brescia, død 22. august 1599 i Roma) var en italiensk komponist og sanger fra seinrenessansen.

Marenzio var en av de mest kjente komponister av madrigaler i renessansestil før Monteverdi omvandlet formen til tidlig barokkstil.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Som korgutt ved katedralen i Brescia fikk Marenzio utdanning av kapellmesteren, Giovanni Contino. I 1580 trådte Marenzio fram i offentligheten med en samling madrigaler (Venezia). På denne tiden oppholdt han seg ved hoffet til den senere kong Sigismund III av Polen, men vendte tilbake til Italia i 1581, der han virket i Roma, først i privatorkestrene til aristokrater som Gonzaga, Este, and Medici, og fra 1595 i pavens kapell.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Marenzio er mest kjent for sine rundt 500 madrigaler, men han opparbeidet seg også et ry som komponist av kirkemusikk. Musikken hans preges av ordmalerier, drevne moduleringer, fri kromatikk og andre trekk fra den gamle madrigalstilen, og han regnes som en forløper for den dramatiske musikken som ble dominerende kort tid etter hans død. Han skrev også verk i en tradisjonell madrigalstil, eksempelvis intermediet Il combattimento d'Apolline col serpente, som ble oppført i 1585.

Marenzios påvirkning rakk helt til England, der hans tidlige, lettere verk dukket opp i 1588, i Musica Transalpina, samlingen som satte i gang madrigalbølgen i landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]