Luca Marenzio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Luca Marenzio
Luca conte Marenzio, Komponist des 16. Jahrhunderts.jpg
Født18. oktober 1553
Coccaglio
Død22. august 1599 (45 år)
Roma
Beskjeftigelse Komponist

Luca Marenzio (født 1553 eller 1554 i Coccaglio ved Brescia, død 22. august 1599 i Roma) var en italiensk komponist og sanger fra senrenessansen. Han var en av de mest kjente komponister av madrigaler i renessansestil før Monteverdi omvandlet formen til tidlig barokkstil.

Liv[rediger | rediger kilde]

Som korgutt ved katedralen i Brescia fikk Marenzio utdanning av kapellmesteren, Giovanni Contino. I 1580 trådte Marenzio fram i offentligheten med en samling madrigaler (Venezia). På denne tiden oppholdt han seg ved hoffet til den senere kong Sigismund III av Polen, men vendte tilbake til Italia i 1581, der han virket i Roma, først i privatorkestrene til aristokrater som Gonzaga, Este, and Medici, og fra 1595 i pavens kapell.

Verk[rediger | rediger kilde]

Marenzio skrev rundt 500 madrigaler, og det er disse han er mest kjent for, men han opparbeidet seg også et ry som komponist av kirkemusikk. Gjennom sine ordmalerier, drevne moduleringer, frie kromatikk og andre karakteristika fra den gamle madrigalstilen, regnes han som forløper for den dramatiske musikken som ble dominerende kort tid etter hans død, selv om et av hans festspill (intérmedio), Il combattimento d'Apolline col serpente, som ble oppført i 1585, i sin helhet er holdt i en tradisjonell madrigalstil.

Marenzios påvirkning rakk helt til England, der hans tidlige, lettere verk dukket opp i 1588, i Musica Transalpina, samlingen som satte i gang madrigalbølgen i landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]