Hopp til innhold

Lualaba (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lualaba
Luala
Fiskere ved strykene i Boyomafallene.
LandDen demokratiske republikken Kongos flagg Den demokratiske republikken Kongo
Lengde1 800[1] km
Startnær Musofi og Lubumbashi i Katanga-provinsen
  – Høyde1 400[1] moh.
MunningKongo (Boyomafallene)
  – Koord.   0°29′28″N 25°12′23″Ø
Lualaba
Kart med Lualaba inntegnet (rødt).
Kart
Lualaba
2°08′52″N 22°28′55″Ø

Satellittbilde av en del av elva Lualaba, sør for byen Kindu, som såvidt ses i øvre billedkant.

Lualaba (også kalt Luala) er ei elv i Den demokratiske republikken Kongo, og i praksis den østlige opprinnelseselva for Kongoelva. Lualaba er den største tilløpselva til Kongo regnet etter vannføring, og gjennom sideelva Luvuas tilløpselver Luapula og Chambeshi er den også den lengste. Lualabas hovedløp er 1800 km langt. Den starter i grenseområdet mot Zambia, og renner derfra mot nord til Kisangani, hvor elva Kongo offisielt begynner.

Lualabas kilder ligger 1400 moh, på Katangaplatået vest for Lubumbashi i provinsen Katanga, og faller derfra gjennom en serie fosser og stryk (457 meter på 72 km) ned til Manikaplatået. Ved Kamalondo er elva utnyttet til produksjon av vannkraft, ved Nzilo-demningen nær Nzilofallene. Fra Bukama er elva seilbar over ei strekning på 640 km ned til Kongola. På denne strekningen renner Lualaba gjennom en rekke sumper og innsjøer (herunder Upembasjøen og Kisalesjøen). Nedstrøms fra Kongola renner elva gjennom den trange slukten Portes d'Enfer. Mellom Kasongo og Kibombo er elva igjen seilbar over rundt 100 km, før den igjen går inn i et strykparti ved Kindu-Port-Empain. Slutten på elva markeres ved Boyomafallene, som dannes av sju katarakter over en strekning på 100 km mellom Ubundu og Kisangani. Nedenfor Boyomafallene heter elva Kongo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under utforskingen av Afrika på 1800-tallet var Lualaba ansett på som en av flere muligheter i forsøkene på å finne Nilens kilder, og den ble blant andre undersøkt av David Livingstone i så henseende. Verney Lovett Cameron fastslo imidlertid at elva lå for lavt til å kunne være ei sideelv til Nilen, og at den dermed måtte drenere mot Kongo og Atlanterhavet. Dette ble bekreftet av Henry Stanley, da han i 1876-77 reiste fra Tanganyikasjøen og ned Lualaba og Kongo, til Boma ved Atlanterhavet.

Sideelver[rediger | rediger kilde]

Lualabas største sideelver er (fra nord til sør) Lowa, Ulindi, Luama, Lukuga (som har utløp fra Tanganyikasjøen), Lufira, Lubudi og Luvua. Upemba nasjonalpark ligger sør og øst for elva i den sentrale delen av Katanga-provinsen.

Byer langs elva[rediger | rediger kilde]

De største byene langs elva er Kindu, Kasongo, Kongolo og Kabalo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tim Butcher: Blood River – A Journey To Africa's Broken Heart, 2007. ISBN 0-701-17981-3
  • John Blashford-Snell: In the Steps of Stanley, Hutchinson & Co, London 1975, ISBN 0-09-125080-3

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica: Lualaba River

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]