Luapula (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luapula
Luapula flyter ut i sørenden av Mwerusjøen.
LandZambias flagg Zambia
Den demokratiske republikken Kongos flagg Den demokratiske republikken Kongo
Lengde560[1] km
StartBangweulusumpene
  – Høyde1 140 moh.
MunningMwerusjøen
  – Høyde917 moh.
  – Koord.   9°23′33″S 28°31′27″Ø
Sideelver
  – HøyreLwela, Luongo
  – VenstreMuniengashi, Lubembe Orientale, Mwati, Kafubu
Luapula
Kart over elver i Kongo med Luapula inntegnet.
Kart
Luapula
9°24′50″S 28°31′19″Ø

Luapula er ei elv i Zambia og Den demokratiske republikken Kongo. Den renner fra Bangweulusjøen i Zambia til Mwerusjøen, og fortsetter derfra som elva Luvua videre inn i Kongo. Luapula er en del av elvesystemet til den store floden Kongo.

Elva har utspring fra Bangweulusjøen og de nærliggende Bangweulusumpene nordøst i Zambia, som forsynes med vann fra tallrike små elver fra de omkringliggende fjellene. Den største av disse tilløpselvene er Chambeshi, som har sitt utspring i grenseområdene mot Tanzania, mellom Tanganyikasjøen og Malawisjøen. Gjennom Bangweulusumpene har ikke elva noe klart definert hovedløp, men består av en mengde laguner, sumper og elvegreiner i stadig endring. Den renner sakte sørover gjennom sumpene, før den gradvis snur mot vest. Herfra danner Luapula grensen mellom Zambia og Kongo over hele sitt resterende løp.

Noe nedenfor sumpene ligger Mambatutafallene, hvoretter elva smalner inn og snur mot nord. Lengre nede danner elva de fem kilometer lange Mambilimafallene. Herfra åpner dalen seg opp, i et landskap preget av mangotrær og kassavaåkre. Nedenfor fallene er elva seilbar helt til utløpet. 150 km før elva munner ut i Mwerusjøen, vider den seg ut i et bredt system av våtmarker, sumper og laguner som elva er oppkalt etter. Nedenfor Mwerusjøen heter elva Luvua.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica: Luapula River

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]